Παρασκευή, 28 Μαΐου 2010

Χρήση του εργαλείου "Βιβλία της Συλλογής μας"

Όπως θα παρατηρήσετε, μέρα με τη μέρα αυξάνονται οι τίτλοι της Συλλογής μας που βρίσκεται online. Ακολούθως, θα βρείτε τον τρόπο να αξιοποιήσετε το εργαλείο που παρέχεται από το Librarything προκειμένου να μπορείτε να βλέπετε στοιχεία βιβλίων που ανήκουν στη συλλογή και των τριών βιβλιοθηκών (Κεντρικής και Παραρτημάτων).

Στο δεξί μέρος της σελίδας του Blog μας, κάτω από τους "Αναγνώστες" υπάρχει το εργαλείο "Βιβλία της Συλλογής μας"
Όταν μπαίνετε στο Blog, θα δείτε την κινούμενη εικόνα ενός βιβλίου που φυλλομετράται. Μόλις ολοκληρωθεί το φιλομέτρημα προβάλλονται εξώφυλλα των βιβλίων της συλλογής μας για τα οποία μπορείτε να βρείτε στοιχεία στο Librarything.
Μπορείτε να να περιηγηθείτε σε αυτή τη συλλογή με 2 τρόπους:
1. Παρατηρώντας το εργαλείο, βλέπει κανείς πως εναλλάσσονται τα εξώφυλλα των τίτλων που έχουν προστεθεί στην υπηρεσία. Κάνοντας κλικ πάνω σε κάποιο από τα εξώφυλλα, μπορείτε να δείτε τα στοιχεία του ανά περίπτωση βιβλίου.
2. Κάνοντας κλικ στο Η Συλλογή μας στο Librarything μεταφέρεστε στο προφίλ της βιβλιοθήκης. Εκεί μπορείτε να επισκεφθείτε τον κατάλογο της βιβλιοθήκης, όπου εμφανίζονται τα βασικά στοιχεία κάθε βιβλίου (εξώφυλλο, τίτλος, συγγραφέας, έτος έκδοσης, θέματα, βαθμολογία - θα συμπληρώνεται σταδιακά με τη δική σας συνεισφορά - και ημερομηνία εισαγωγής του στο librarything), με σειρά εισαγωγής του, βλέποντας πρώτα το βιβλίο που εισήχθη πιο πρόσφατα. Κάνοντας κλικ πάνω σε κάποιον από τους τίτλους, βλέπετε τις λεπτομέρειες του βιβλίου.
Τέλος, μπορείτε να κάνετε αναζήτηση, μέσω του πεδίου search που βρίσκεται στην σελίδα του καταλόγου (όπως παραπάνω).
Η αναζήτηση δυστυχώς δε λειτουργεί καθώς η υπηρεσία δίνει τη δυνατότητα της αναζήτησης για συλλογές μικρού μεγέθους. Μπορείτε, όμως, βλέποντας τον κατάλογο, να επιλέξετε να δείτε μια λίστα με τους συγγραφείς των οποίων έργα υπάρχουν στη συλλογή μας και από εκεί να περιηγηθείτε σε αυτά ή να επιλέξετε αλφαβητική ταξινόμηση των τίτλων για να εντοπίσετε τον τίτλο που σας ενδιαφέρει. Προσπαθούμε να διορθώσουμε το πρόβλημα με την αναζήτηση, γι' αυτό ζητάμε την κατανόησή σας.

Ακολουθώντας τα παραπάνω, δυστυχώς από προεπιλογή όλα τα μενού είναι στα αγγλικά. Για να μπορέσετε να τα δείτε στα ελληνικά, πρέπει είτε να φτιάξετε ένα δωρεάν λογαριασμό στο librarything (με τον τρόπο αυτό θα μπορείτε να προσθέτετε απευθείας στο δικό σας λογαριασμό τα βιβλία της βιβλιοθήκης που έχετε διαβάσει ή θα διαβάζετε στην πορεία) ή απλά να κάνετε κλικ εδώ για να δείτε το προφίλ της βιβλιοθήκης και στη συνέχεια να επιλέξετε το σύνδεσμο που βρίσκεται στη σελίδα του προφίλ με την ένδειξη: http://www.librarything.com/catalog/keratsinilibrary (βιβλιοθήκη). Ο σύνδεσμος δεν είναι ενεργός σε αυτό το σημείο της ανάρτησης, καθώς δε λειτουργεί αν δεν έχετε προσωπικό λογαριασμό στην υπηρεσία.

Για όποια άλλη απορία, μπορείτε να επικοινωνείτε με τη βιβλιοθήκη μέσω e-mail ή μέσω της υπηρεσίας "Ρωτήστε το Βιβλιοθηκονόμο" που λειτουργεί σίγουρα Δευτέρα και Τρίτη 17.00-20.00 και Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 8.30-13.30. Φυσικά, θα παρατηρήσετε πως η υπηρεσία είναι διαθέσιμη περισσότερες ώρες από αυτές, αλλά σε αυτή τη φάση, οι προαναφερθείσες είναι οι προγραμματισμένες ώρες λειτουργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: