Κυριακή, 20 Ιουνίου 2010

20 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

«Πατρίδα» είναι το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων που τιμάται στις 20 Ιουνίου, σε αναγνώριση των δοκιμασιών που αντιμετωπίζουν πάνω από 40 εκατομμύρια ξεριζωμένοι ανά τον κόσμο. Περίπου 10 εκατομμύρια από αυτούς είναι πρόσφυγες που εμπίπτουν στην εντολή της Ύπατης Αρμοστείας.
Στόχος μας στην Ύπατη Αρμοστεία είναι να τους βοηθήσουμε να βρουν μια νέα πατρίδα και να χτίσουν ένα νέο μέλλον μέσω της μετεγκατάστασης, του εθελοντικού επαναπατρισμού ή της ένταξης στη χώρα ασύλου. Τις περισσότερες φορές, και όταν κάτι τέτοιο είναι εφικτό, οι πρόσφυγες προτιμούν να επιστρέψουν στον τόπο καταγωγής τους. Παρ’όλ’αυτά, κι ενώ σε πολλές χώρες οι συγκρούσεις συνεχίζονται και κλιμακώνονται, η αναζήτηση νέας πατρίδας και ένα νέο ξεκίνημα δυσκολεύουν όλο και περισσότερο.
Φέτος, για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, διοργανώνουμε εκδηλώσεις σε διάφορα μέρη του κόσμου για να φέρουμε στο προσκήνιο τις δοκιμασίες των ανθρώπων αυτών και για να τονίσουμε, εκ μέρους τους, τη βοήθεια που χρειάζονται. Στην Ελλάδα, διοργανώνουμε Συνέντευξη Τύπου, στην Αθήνα στις 16 Ιουνίου και Τελετή Βράβευσης για τους μαθητές και τις μαθήτριες που διακρίθηκαν στο περσινό πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό για τους πρόσφυγες, στη Θεσσαλονίκη στις 25 Ιουνίου. Παράλληλα, η Ύπατη Αρμοστεία θα συμμετάσχει σε εκδηλώσεις (ημερίδα, έκθεση φωτογραφίας, συναυλίες, χορευτικές παραστάσεις) που θα διοργανωθούν στη Μυτιλήνη το διήμερο 19-20 Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: