Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2010

Τίμησαν το οικουμενικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη

Τίμησαν το οικουμενικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη

Χρυσό μεταθανάτιο μετάλλιο απένειμε στον Νίκο Καζαντζάκη ο γνωστός αυστριακός ανθρωπιστικός οργανισμός «Αλβέρτος Σβάιτσερ», τιμώντας την πολυδιάστατη προσωπικότητα και το οικουμενικό έργο του παγκόσμιου -Κρητικού- συγγραφέα. Ο Αλβέρτος Σβάιτσερ, όπως αναφέρθηκε, είχε στενή γνωριμία με τον Ν. Καζαντζάκη, υπήρξε μάλιστα το πρόσωπο που τον ενέπνευσε ώστε να γράψει το έργο «Ο Φτωχούλης του Θεού».

Το χρυσό μετάλλιο παρέλαβε ο πρόεδρος του Μουσείου Νίκος Καζαντζάκης, καθηγητής Γιώργος Γραμματικάκης και δόθηκε από τον φέροντα τον τίτλο του βαρόνου κ. Τόνι Breidel Χατζηδημητρίου, αντιπροσώπου του αυστριακού οργανισμού στην Ελλάδα.
Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε στη συνεδριακή αίθουσα του Μουσείου Καζαντζάκη στη Μυρτιά Ηρακλείου. Ο αυστριακός οργανισμός κλείνει φέτος 25 χρόνια από την ίδρυσή του, ενώ το 2010 αποτελεί «έτος Αλβέρτου Σβάιτσερ», καθώς φέτος συμπληρώνουμε 45 χρόνια από τον θάνατο του βραβευμένου με το Νόμπελ Ειρήνης το 1952 ανθρωπιστή.
Με έδρα τη Βιέννη, ο οργανισμός δραστηριοποιείται σε πολλές χώρες στον ανθρωπιστικό, νοσηλευτικό, επιστημονικό, πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και ζωοφιλικό τομέα. Η αντιπροσωπεία του στην Ελλάδα (ΑΟΑΣ) δραστηριοποιείται σε μια σειρά από τομείς, όπως τη μουσική αγωγή για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, εκστρατείες ενημέρωσης, τις αιμοδοσίες και τη μαθητική εκπαίδευση.
Μ. ΚΟΚΟΛΑΚΗΣΔεν υπάρχουν σχόλια: