Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2010

Παγκόσμια Ημέρα Ανεκτικότητας

Ο ΟΗΕ είχε ανακηρύξει το 1995 «Έτος Ανεκτικότητας», σε μια προσπάθειά του να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό για την ανάγκη αποδοχής του διαφορετικού στις ανθρώπινες σχέσεις. Φυσικό επακόλουθο ήταν η καθιέρωση της Παγκόσμιας Μέρας Ανεκτικότητας την 16η Νοεμβρίου κάθε χρόνου, αρχής γενομένης από το 1996. Γιατί «η ανεκτικότητα και η εμπιστοσύνη στις ανθρώπινες κοινωνίες δεν χτίζεται σε ένα βράδυ, αλλά χρειάζεται χρόνο και προσπάθεια», σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό. (Πηγή: Σαν σήμερα: Παγκόσμιες ημέρες http://www.sansimera.gr/worldays/69)
Αυτή η Παγκόσμια Ημέρα συμπίπτει ιδανικά με την συγκέντρωση χιλιάδων μουσουλμάνων σε 11 σημεία της Αθήνας προκειμένου να προσευχηθούν.
Η συγκεκριμένη ανάρτηση έχει σαν στόχο να υπενθυμίσει σε όλους μας πως οι βιβλιοθήκες πρέπει να είναι (και πιστεύουμε πως είναι) φορείς πολιτισμού, όπου ακόμα και ο όρος "ανεκτικότητα" θεωρείται άτοπος, καθώς είναι ανοιχτές σε όλους, χωρίς κοινωνικο-οικονομικούς, πολιτικούς, θρησκευτικούς ή άλλους περιορισμούς και κριτήρια.
Ας αποδεχθούμε, λοιπόν, την πολυ-πολιτισμική κοινωνία στην οποία ζούμε και ας “ανεχθούμε” τις ιδιαιτερότητες που καθένας από εμάς κουβαλά, για να φέρουμε ημέρες αρμονικής συνύπαρξης και συνεργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: