Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2010

Βραβειο αναγνωστών ΕΚΕΒΙ

Το μυθιστόρημα της Ελένης Πριοβόλου «Οπως ήθελα να ζήσω» (Καστανιώτης, 2009) αναδείχθηκε το αγαπημένο των αναγνωστών για εφέτος μέσα από τον διαγωνισμό για το Βραβείο Αναγνωστών 2010 που διεξήγαγε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ). 6.239 αναγνώστες ψήφισαν με sms το αγαπημένο τους βιβλίο από τον κατάλογο δεκαπέντε μυθιστορημάτων που συγκρότησαν, επίσης με την ψήφο τους, τα μέλη 280 Λεσχών Ανάγνωσης στην Ελλάδα και στην Κύπρο.
Είναι το τρίτο μυθιστόρημα της συγγραφέα –προηγήθηκαν τα «Χάρτινα πουλιά» (2001) και το «Κρασί του έρωτα» (2005)– η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο της λογοτεχνίας για παιδιά και εφήβους από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 και έχει τιμηθεί με το Βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για Μεγάλα Παιδιά του περιοδικού «Διαβάζω» το 2009 για το βιβλίο της «Το σύνθημα» (Ελληνικά Γράμματα, 2008). Η παιδαγωγική λειτουργία της ανάγνωσης φαίνεται πως την απασχολεί και στα έργα της για ενήλικες: «Είναι ένα μυθιστόρημα που διαβάζοντάς το οι αναγνώστες μπορούν να μάθουν πολλά», σχολίασε η συγγραφέας για το έργο της που κέρδισε το βραβείο.
Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα εποχής που εκτυλίσσεται στην Αθήνα του τελών του 19ου αιώνα. Φαύλοι πολιτευτές, τραμπούκοι και τραπεζίτες καθορίζουν ένα πολιτικό και οικονομικό σκηνικό το οποίο δεν διαφέρει πολύ από το σημερινό. Εν μέσω αυτού του κλίματος, ο ιδεαλιστής Ρωμαίος Αγγουλές φτάνει στην πόλη και αποφασίζει να επενδύσει στην «ωραιότητα». Φυτεύει έναν ροδώνα, ο οποίος σύντομα γίνεται λίκνο των πρωτοπόρων ιδεών και φυτώριο όπου αναπτύσσεται ο σπόρος της ουτοπίας.Δεν υπάρχουν σχόλια: