Πέμπτη, 19 Μαΐου 2011

Βραβείο Μπούκερ στον Φίλιπ Ροθ | Greekbooks BlogΒραβείο Μπούκερ στον Φίλιπ Ροθ

Ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με το αναγνωστικό κοινό το 1969 με το βιβλίο του «Το Σύνδρομο του Πόρτνοϊ» χτίζοντας μια σχέση θαυμασμού και εξάρτησης μαζί του. Εξιστορώντας με την γλαφυρά τολμηρή του γραφή -και ένα κυνικό μειδίαμα καθώς την αποτύπωνε στο χαρτί- τις σεξουαλικές εμμονές ενός τριαντάχρονου, ο Φίλιπ Ροθ θα μας σύστηνε τον δικό του πολυεπίπεδο κόσμο που έχει φτιαχτεί με έναν στόχο: την απαξίωση κάθε εγκλωβισμένης σε ταμπού αντίληψης, την επίθεση σε κάθε «κοινή λογική» που υποκρύπτει τόση προκατάληψη.
Η συνέχεια του έργου του και ο εμπλουτισμός του «κόσμου» του με μια αποκαλυπτική και ταυτόχρονα μυστηριώδη γλώσσα (σκέψου film noir χωρίς να επαναλαμβάνει συγκεκριμένη νόρμα), η αποδόμηση του αμερικανικού πουριτανισμού και η εισαγωγή ενός ζωντανού, παλλόμενου λογοτεχνικού οργανισμού στη ζωή μας, θα τον αναδείκνυαν στον «σπουδαιότερο εν ζωή Αμερικανό πεζογράφο», που μάλιστα πρόκειται να τιμηθεί με το διεθνές βραβείο Μπούκερ για το 2011.
Σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν σε άλλους καταταξιωμένους συγγραφείς (σκέψου επανάληψη- επανάπαυση), ο Φίλιπ Ροθ δείχνει να βρίσκεται σε μια αέναη εξέλιξη του εαυτού του και της τέχνης του. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι παρά τη βράβευσή του με Πούλιτζερ και το ώριμο της ηλικίας του, είναι 78 ετών, εξακολουθεί να δημιουργεί αξιόλογα λογοτεχνικά έργα.
Τα σημαντικότερα μεταξύ άλλων είναι:

Στη συλλογή της βιβλιοθήκης θα βρείτε το έργο "Η απάτη"

Δεν υπάρχουν σχόλια: