Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2011

Σημαντικά γεγονότα… σαν σήμερα

6 Ιουνίου 1875 γεννιέται ο νομπελίστας, Γερμανός συγγραφέας Τόμας Μαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Τόμας Μαν το 1937
Ο Τόμας Μαν (Thomas Mann, 6 Ιουνίου 1875 - 12 Αυγούστου 1955) ήταν Γερμανός συγγραφέας, βραβευμένος με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας του 1929. Γεννήθηκε στο Λίμπεκ (Lübeck) της Γερμανίας και ήταν Λουθηρανός, όπως ο πατέρας του, ο Τόμας Χάινριχ Μαν (Thomas Heinrich Mann). Η μητέρα του, Τζούλια ντι Σίλβα Μπραχς (Julia di Silva Bruhs) από τη Βραζιλία ήταν γερμανικής καταγωγής και καθολική στο θρήσκευμα. Μετά τον θάνατο του πατέρα του το 1891 και το κλείσιμο της εταιρίας του, ο Τόμας Μαν και η οικογένεια του μετακόμισαν στο Μόναχο. Εκεί ο Τόμας Μαν τελείωσε το γυμνάσιο και σπούδασε ιστορία, οικονομικά, ιστορία της τέχνης και λογοτεχνία. Στο Μόναχο, όπου έζησε μέχρι το 1933, ξεκίνησε την καρίερα του ως συγγραφέας, δημοσιεύοντας το πρώτο του διήγημα (Der Kleine Herr Friedmann) στο περιοδικό Simplicissimus το 1898. Το 1905 παντρεύτηκε την Κάτια Πρινξχάιμ (Katia Pringsheim) και απέκτησαν 6 παιδιά (την Έρικα, τον Κλάους, τον Γκόλο, τη Μόνικα, την Ελίζαμπεθ και τον Μίχαελ) τα οποία αργότερα διακρίθηκαν στα γράμματα και στις τέχνες.

Κατά την άνοδο των Ναζί στην εξουσία στη Γερμανία το 1933, ο Τόμας Μαν με τη γυναίκα του βρίσκονταν στηΖυρίχη. Ύστερα από προτροπή του γιου του Klaus,δεν επέστρεψε στη Γερμανία, καθώς τα προηγούμενα χρόνια είχε ασκήσει έντονη κριτική στον Ναζισμό. Το 1936 πήρε την τσεχοσλοβακική υπηκοότητα και του αφαιρέθηκε η γερμανική. Το 1939 έφυγε για τις Η.Π.Α., όπου δίδαξε στο πανεπιστήμιο Πρίνστον και πέντε χρόνια αργότερα απέκτησε την αμερικανική υπηκοότητα. Στην Ευρώπη επέστρεψε το 1952 και εγκαταστάθηκε στο Κίλχμπεργκ (Kilchberg) κοντά στη Ζυρίχη. Πέθανε το 1955.

Οι πολιτικές του θέσεις

Κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου ο Τόμας Μαν υποστήριζε τον Κάιζερ Γουλιέλμο Β' (Wilhelm ΙΙ) και ήταν αντίθετος με το φιλελευθερισμό. Σταδιακά οι πολιτικές του θέσεις άλλαξαν, άρχισε να υποστηρίζει τον φιλελευθερισμό και τις δημοκρατικές αρχές ενώ αργότερα εξέφρασε συμπάθεια προς τις σοσιαλιστικές ιδέες. Κατήγγειλε δημοσίως τον εθνικοσοσιαλισμό και ενθάρρυνε την αντίσταση από την εργατική τάξη. Το 1930 έδωσε στο Βερολίνο μια διάλεξη (Έκκληση προς την λογική-Ein Appell an die Vernunft) με την οποία ζήτησε να συγκροτηθεί ένα κοινό μέτωπο καλλιεργημένων αστών-σοσιαλιστικής εργατικής τάξης ενάντια στη βαρβαρότητα του ναζισμού.
Τα βιβλία του Τόμας Μαν, σε αντίθεση με τα βιβλία του αδερφού του Χάινριχ και του γιου του Κλάους δεν κάηκαν δημόσια από το ναζιστικό καθεστώς το 1933, ίσως επειδή οι Ναζί φοβήθηκαν τον αντίκτυπο που θα είχε η δημόσια καταστροφή των βιβλίων ενός συγγραφέα που είχε τιμηθεί με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 4 χρόνια νωρίτερα.

Εργογραφία

Ορισμένα από τα πιο γνωστά έργα του είναι:
  1. Buddenbrooks (1901) το οποίο αναφέρεται στην πτώση μιας οικογένειας εμπόρων στο Λίμπεκ σε μια περίοδο τριών γενεών.
  2. Το μαγικό βουνό (1924) στο οποίο ένας τελειόφοιτος μηχανικός σχεδιάζει να επισκεφτεί για τρεις εβδομάδες τον ξάδερφο του που νοσηλεύεται σε ένα σανατόριο στην Ελβετία. Τελικά θα παραμείνει εκεί εφτά χρόνια, κατά τα οποία θα αντιμετωπίσει πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους που αντιπροσωπεύουν τις ιδεολογικές διαμάχες της σύγχρονης Ευρώπης.
  3. Doktor Faustus (1947) στο οποίο περιγράφεται η ιστορία του του συνθέτη Άντριαν Λέβεκουν (Adrian Levekühn) και η διαφθορά του γερμανικούπολιτισμού στα χρόνια πριν και μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
  4. Confessions of Felix Krull (1954) το οποίο έμεινε ανολοκλήρωτο λόγω του θανάτου του Τόμας Μαν.
Στη συλλογή της βιβλιοθήκης θα βρείτε τα ακόλουθα έργα του:
  1. Δόκτωρ Φάουστους: Ο βίος του Γερμανού συνθέτη Αντριαν Λεβερκυν ιστορημένος από έναν φίλο
  2. Ο θάνατος στη Βενετία. Τριστάνος. Gladius Dei. Ο νόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια: