Πέμπτη, 4 Αυγούστου 2011

Σημαντικά γεγονότα… σαν σήμερα

4 Αυγούστου 1792 γεννιέται ο Άγγλος ρομαντικός ποιητής Πέρσι Σέλλεϋ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Πέρσι Σέλλεϋ σε ακουαρέλα αγνώστου καλλιτέχνη
Ο Πέρσυ Μπυς Σέλεϋ (αγγλ. Percy Bysshe Shelley) ήταν Άγγλος ρομαντικός ποιητής.

Τα πρώτα χρόνια

Γεννήθηκε το 1792 στο Φηλντ Πλέις κοντά στο Χόρσαμ του Σάσεξ και βρήκε το θάνατο από πνιγμό στην θάλασσα στα ανοικτά του Λιβόρνο το 1822 30 ετών. Δεύτερη συζύγός του ήταν η γνωστή συγγραφέας Μαίρη Σέλλεϋ.
Ήταν πρωτότοκος γιος του Τίμοθυ Σέλλεϋ, βαρωνέτου από το 1815 ο οποίος ήταν ένας από τους πλουσιότερους γαιοκτήμονες. Από το 1804 ως το 1808 σπούδασε στο Ήτον και τον Οκτώβριο 1810 άρχισε να φοιτά στο Γιουνιβέρσιτυ Κόλλετζ της Οξφόρδης όπου συνδέθηκε με στενή φιλία με έναν συμφοιτητή του και μετέπειτα βιογράφο του, τον Τόμας Τζέφερσον Χογκ. Διακρίνονταν και οι δύο για την εκκεντρικότητα τους και συμμερίζονταν τους ίδιους ενθουσιασμούς. Ένιωθαν ευτυχισμένοι με τις σπουδές τους και υπήρξε για αυτούς μεγάλο πλήγμα η αποβολή τους από το κολλέγιο όταν επέδειξαν απείθεια αρνούμενοι να απολογηθούν για ένα φυλλάδιο τους με τίτλο : "Η αναγκαιότητα του Αθεϊσμού" (The Necessity of Atheisme), το οποίο έστειλαν σε επισκόπους, αρχιεπισκόπους και διευθυντές κολλεγίων.


Πρόωρη ωριμότητα
Ο πρώτος του γάμος ήταν με την Χάριετ Γουέστμπροουκ και έγινε στο Εδιμβούργο στις 29 Αυγούστου 1811 με την οποία απέκτησαν μια κόρη την Ιάνθη και έναν γιο τον Τσαρλς Μπυς. Τον Μάιο του 1814 και ενώ ο πρώτος του γάμος καρκινοβατούσε, ο Σέλλεϋ γνώρισε την κόρη του πνευματικού του Μέντορα, φιλοσόφου Γουίλιαμ Γκόντγουιν, Μαίρη Γκόντγουιν (μετέπειτα Σέλλεϋ) με την οποία κατέφυγε για ένα εξάμηνο στην Ελβετία και Γαλλία και μετά από πολλές δυσκολίες και περιπέτειες ξεκίνησαν να ζουν μαζί από το 1815. Αξίζει να σημειωθεί πως το παράνομο ζεύγος συνοδευόταν από την δεύτερη γυναίκα του Γκόντγουιν Κλαίρ Κλαίρμοντ ενώ ο Πέρσι την ίδια εποχή με επιστολές του καλούσε την Χάριετ να αποτελέσουν μαζί με την Μαίρη μια "συντροφιά αγάπης". Την ίδια εποχή κατάφερε να ξεπληρώσει τα χρέη του από κληρονομιά που του άφησε ο παππούς του Σερ Μπυς Σέλλεϋ. Στα 1816 αφού απέκτησε με την Μαίρη έναν γιό με το όνομα Ουίλιαμ (πέθανε τριών ετών) μετακόμισε σε μια εξοχική κατοικία στην Γενεύη όπου γνώρισε τον Λόρδο Βύρωνα με τον οποίο θα αναπτύξουν μια βαθιά και μακρόχρονη φιλία με περιπλοκές όπως το γεγονός ότι η Κλαίρη Κλαίρμοντ (δεύτερη γυναίκα του πεθερού του) γέννησε την Αλέγκρα, κόρη του Λόρδου Βύρωνα. Την ίδια χρονιά (1816) αυτοκτονεί η επίσημη σύζυγός του Χάριετ, γεγονός που τον συγκλονίζει, όμως 15 ημέρες μετά νυμφεύεται τη Μαίρη. Την ίδια εποχή έχει αναπτύξει φιλία με τον Τζέημς Χένρυ Λη Χαντ ο οποίος θα τον στηρίξει σημαντικά ως ποιητή. Την επόμενη χρονιά(1817) θα αποκτήσει το δεύτερο παιδί με την Μαίρη, την Κλάρα (πεθαίνει την ίδια χρονιά) ενώ αργότερα (1820) θα αποκτήσει και τρίτο παιδί τον Πέρσυ Φλόρενς (το μόνο παιδί που επιζεί)


Κύκλος της Πίζας και τραγικός επίλογος
Η Κηδεία του Σέλλεϋ από τον Louis Edouard Fournier (1889); Στην Εικόνα από τα δεξιά προς τα αριστερά είναι, Trelawny, Hunt and Byron
Για λόγους υγείας κυρίως ο Πέρσι θα αρχίσει ένα οδοιπορικό στις πόλεις της σημερινής Ιταλίας ξεκινώντας από την Ρώμη συνεχίζοντας στην Φλωρεντία και καταλήγοντας στην Πίζα, από την οποία εξορμούσε συχνά στο Λιβόρνο και στην Λούκα. Στην Πίζα δημιουργήθηκε ο κύκλος της Πίζας ένα ρεύμα επιφανών Άγγλων, Ιρλανδών, και Ελλήνων(μεταξύ αυτών ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος) και ο Λόρδος Βύρων. Τέλος θα εγκατασταθεί στη βίλα Κάζα Μάνι στο Σαν Τερέντσο απέναντι από το Λέριτσι στον κόλπο της Σπέτσια. Τον Ιούλιο μετέβη με το ιστιοφόρο του που είχε το όνομα Δον Ζουάν, στο Λιβόρνο να υποδεχθεί τον Λη Χαντ, όμως ένα μπουρίνι στην επιστροφή ανέτρεψε το σκάφος του, με αποτέλεσμα να πνιγεί. Η σορός του αποτεφρώθηκε στην παραλία παρουσία του Χαντ, του Μπάυρον και του Τρελώνυ. Μετά τον θάνατο του η Μαίρη Σέλλεϋ αφιέρωσε την ζωή της στην ταξινόμηση, διατήρηση και έκδοση των έργων του με αρκετά προβλήματα όπως την απαγόρευση της έκδοσης τους από τον πατέρα του μέχρι το 1839.


Επίμετρο
Ο Πέρσι Σέλλεϋ από την νεαρή του ηλικία διακρινόταν για την λεπτότητα του συναισθηματικού του κόσμου την πρωτοτυπία και επαναστατικότητα των ιδεών του. Αυτά τα χαρακτηριστικά σε συνδυασμό με την εξαίρετη κυριαρχία του στα εκφραστικά του μέσα, τού προσέδωσαν ιδιαίτερη θέση στην Αγγλική Λογοτεχνία. Αφιέρωσε την σύντομη ζωή του στα ιδεώδη της ειρήνης της αδελφοσύνης και της αγάπης. Τα ιδεώδη του ήταν συχνά πολύ προωθημένα, όπως η υποστήριξη του αθεϊσμού, ενώ υπήρξε αναμφισβήτητα φιλέλλην.


Έργα του Πέρσι Σέλλεϋ
 • Η αναγκαιότητα του Αθεϊσμού (The Necessity of Atheism)(1811)
 • Βασίλισσα Μαμπ (Queen Mab) (1813)
 • Αλάστωρ ή το πνεύμα της μοναξιάς (Alastor, or, The Spirit of Solitude) (1815)
 • Λάων και Κύθνα(Laon and Cythna) ή Η εξέγερση του Ισλάμ(The revolt of Islam) (1817)
 • Τζούλιαν και Μάνταλο(Julian and Maddalo)(1819)
 • Οι Τσέντσι(The Cenci) (1819)
 • Μια Φιλοσοφική άποψη για την μεταρρύθμιση (A Philosophical View of Reform) , Πολιτικό Εγχειρίδιο (1819)
 • Προμηθέας Λυόμενος(Prometheus Unbound) (1820)
 • Ελλάς(Hellas), Λυρικό Δράμα (1821)
 • Μια υπεράσπιση της ποίησης (A defense of Poetry), Πεζό(1821)
 • Επιψυχίδιον (Epipsychidion) (1821)
 • Αδωναϊς (Adonais) (1821)
 • Μεταθανάτια Ποιήματα (Posthumous Poems)
 • Ποιητικά Έργα (Poetical Works)


  Βιβλιογραφία στα Ελληνικά
 • Ελλάς 1821 (Hellas) -ΕΚΔΟΣΕΙΣ : Σύλλογος προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων - ISBN 960-7133-11-0
 • ΑΔΩΝΙΣ -ΕΚΔΟΣΕΙΣ : Οδός Πανός - ISBN 960-7716-99-Χ
 • ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ-ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΥΨΙΛΟΝ


  Πηγές
 • Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα, Τόμος 53, Σελίδα 291.
Στη συλλογή της βιβλιοθήκης θα βρείτε το ακόλουθο έργο του:

Δεν υπάρχουν σχόλια: