Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2011

Μουσείο Μπενάκη: όταν η αλεπού γίνεται... σταρ

Εγκαινιάζεται σήμερα έκθεση με θέμα τους μύθους του Αισώπου
Μουσείο Μπενάκη: όταν η αλεπού γίνεται... σταρ                                                                     
Γέμισε... ζώα η αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου Μπενάκη. Εδώ ένας μεγάλος ταύρος που κοιτάζει τον βάτραχο μπροστά του σαν να είναι κουνούπι. Εκεί η πονηρή αλεπού με το κεφάλι όρθιο να καραδοκεί ένα πουλί σκαρφαλωμένο στον τοίχο. Κι αλλού το κοράκι που πίνει νερό από έναν αμφορέα. 
Χρώματα και σχήματα δίνουν μια ατμόσφαιρα παραμυθιού στο χώρο ή μάλλον μύθου. Για την ακρίβεια των μύθων του Αισώπου από όπου άντλησε την έμπνευση για την τελευταία του δουλειά ο
 Μανώλης Χάρος δημιουργώντας σ΄ αυτήν την έκθεση, που εγκαινιάζεται την Τρίτη το βράδυ, 25 περίπου δισδιάστατα εικαστικά έργα και κατασκευές τριών διαστάσεων.


Πρωταγωνιστικό ρόλο στο έργο του καλλιτέχνη έχουν οι ζωικοί ομιλούντες χαρακτήρες του Αισώπου, επίκαιροι ως όχημα έκφρασης για την κριτική βασικών κοινωνικών συμπεριφορών, παρά το πέρασμα 2500 χρόνων. Στόχος του άλλωστε ήταν η απόδοση ενός εσωτερικού κόσμου, πλούσιου σε αρετές, εμμονές, κακίες που εμφαίνονται ποικιλότροπα στην εικαστική τους ζωή. Γιατί τα έργα δεν εικονογραφούν απλά δέκα μύθους, αφού αυτό που επιδιώκεται μέσα από τα μικρά αφηγήματα του Αισώπου με τον ηθικοδιδακτικό, συμβολικό, αλληγορικό και παραβολικό χαρακτήρα είναι η μύηση του κοινού σε έναν κώδικα ηθικής, που αντιστοιχεί στην εκάστοτε κοινωνία και πολιτισμό.
Σημαντικό στοιχείο της έκθεσης εξάλλου, αποτελεί και μια σειρά από παιχνίδια χειροτεχνίας και ιχνογραφίας, δημιουργίες του Μανώλη Χάρου, επίσης αναφορικά στους μύθους του Αισώπου ενώ ντοκουμέντα και ιστορικές αναπαραστάσεις από παλαιότερες εκδόσεις και εικονογραφήσεις των μύθων του Αισώπου συμπληρώνουν την παρουσίαση. Ολων αυτών πάντως, προηγήθηκε πολύχρονη έρευνα του καλλιτέχνη σε βιβλιοθήκες, συλλογές και αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ, όπου ανακάλυψε τις εικόνες, τους πρωταγωνιστές και τις αναπαραστάσεις των μύθων, έτσι όπως αυτές παρουσιάζονται και μετασχηματίζονται μέσα στο χρόνο. 
Πού και Πότε
Μουσείο Μπενάκη (Κεντρικό κτίριο) Βασ. Σοφίας και Κουμπάρη, τηλ. 210 3671000: «Μανώλης Χάρος. Αισώπου Μύθοι». Διάρκεια 6 Σεπτεμβρίου _ 16 Οκτωβρίου


Δεν υπάρχουν σχόλια: