Τρίτη, 20 Μαρτίου 2012

Σημαντικά γεγονότα… σαν σήμερα

20 Μαρτίου 2006, η Ε.Ρ.Τ. θέτει σε λειτουργία ελεύθερο πρόγραμμα Ψηφιακής τηλεόρασης με τον τίτλο Ε.Ρ.Τ. Ψηφιακή. Στο πλαίσιο της ψηφιακής αυτής τηλεόρασης εκπέμπουν τα κανάλια Σπορ+, Πρίσμα+ και Σινέ+

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

imageΗ Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (Ε.Ρ.Τ.) είναι ο δημόσιος φορέας δικτύων εκπομπών ραδιοφωνίας και τηλεόρασης στην Ελλάδα. Η επωνυμία της είναι «Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.» (ανώνυμη εταιρεία) και ανήκει εξ ολοκλήρου στο ελληνικό δημόσιο. Οι κύριες υπηρεσίες της Ε.Ρ.Τ είναι η εκπομπή τριών τηλεοπτικών σταθμών και 28 ραδιοφωνικών σταθμών σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Η ΕΡΤ είναι διάδοχη του πρώην ΕΙΡ και μετέπειτα (με την προσθήκη της τηλεόρασης) ΕΙΡΤ (Εθνικόν Ίδρυμα Ραδιοφωνίας Τηλεοράσεως). Το νομικό καθεστώς της άλλαξε το 1976, όταν από ίδρυμα μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρεία. Το 1982 συγχωνεύτηκε με την ΥΕΝΕΔ σ' έναν ενιαίο φορέα της ελληνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Οι περισσότερες υπηρεσίες της Ε.Ρ.Τ. στεγάζονται στο λεγόμενο «Ραδιομέγαρο», που οικοδομήθηκε το 1968-1969, και το οποίο βρίσκεται επί της Λεωφόρου Μεσογείων, στην Αγία Παρασκευή Αττικής.

 

Τομείς δραστηριότητας

Ραδιοφωνία

Στον ραδιοφωνικό τομέα, η Ε.Ρ.Τ. έχει υπο τον πλήρη έλεγχό της τους ραδιοφωνικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας:
α)
ΝΕΤ 105,8,
β)
Δεύτερο Πρόγραμμα,
γ)
Τρίτο Πρόγραμμα,
δ)
ΕΡΑ Σπορ,
ε) δυο τοπικούς σταθμούς στην Κεντρική Ελλάδα
Kosmos 93,6, και Φιλία,
στ) τους περιφερειακούς σταθμούς
102 FM (Θεσσαλονίκη), 95,8 FM (Θεσσαλονίκη), Τρίτο Πρόγραμμα ΡΣ Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη),
ζ) τους 17 περιφερειακούς ραδιοσταθμούς: (
Κέρκυρας, Πάτρας, Β. Αιγαίου, Ηρακλείου, Χανίων, Κομοτηνής, Καβάλας, Σερρών, Φλώρινας, Ιωαννίνων, Βόλου, Λάρισας, Τρίπολης, Καλαμάτας,Πύργου, Ορεστιάδας, Ζακύνθου και Ν. Αιγαίου.
η) Και τέλος έναν διεθνή ραδιοφωνικό σταθμό, την ΕΡΑ5, γνωστότερο ως
Η Φωνή της Ελλάδας, που μαζί με το Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΣ Μακεδονίας εκπέμπουν στα βραχέα με παγκόσμια εμβέλεια.

Τηλεόραση

Η Ε.Ρ.Τ έχει τρεις εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικούς σταθμούς, την ΕΤ1 και τη ΝΕΤ που εκπέμπουν από την Αθήνα και την ΕΤ3 που εκπέμπει από τη Θεσσαλονίκη. Εκπέμπει σε άλλες χώρες δορυφορικά μέσω του ΕRT-World (Ert Sat). Στις 20 Μαρτίου 2006 η Ε.Ρ.Τ. έθεσε σε λειτουργία ελεύθερο πρόγραμμα Ψηφιακής τηλεόρασης με τον τίτλο Ε.Ρ.Τ. Ψηφιακή. Στο πλαίσιο της ψηφιακής αυτής τηλεόρασης ξεκίνησαν να εκπέμπουν τα κανάλιαΣπορ+, Πρίσμα+ και Σινέ+. Τα κανάλια μπορούν να παρακολουθήσουν όσοι έχουν ψηφιακό δέκτη, χωρίς συνδρομή. Τα ψηφιακά κανάλια της Ε.Ρ.Τ. εξέπεμπαν πιλοτικά μέχρι τον Απρίλιο του 2007. Σήμερα, ψηφιακά εκπέμπουν το Πρίσμα+, το Σπορ/σπορ+, σε 24ωρο πρόγραμμα με καινούργιες εκπομπές και προγράμματα. Από τις 22 Σεπτεμβρίου 2010 εκπέμπουν ψηφιακά και οι εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικοί σταθμοί (ΕΤ-1, ΝΕΤ, ΕΤ-3) με πρωτόκολλο συμπίεσης MPEG2 και από τον Απρίλιο του 2011 με πρωτόκολλο συμπίεσης MPEG4.

Από τις 27 Απριλίου 2011, η ΕΡΤ εκπέμπει πιλοτικά το πρώτο κανάλι υψηλής ευκρίνειας, το ERT HD και αυτό με πρωτόκολλο συμπίεσης MPEG4. Αυτό το κανάλι, όμως, δεν έχει εικοσιτετράωρο πρόγραμμα και εκπέμπει μόνο όταν υπάρχουν διαθέσιμες εκπομπές σε υψηλή ευκρίνεια high definition. Όταν το κανάλι αυτό βρίσκεται εκτός λειτουργίας εκπέμπονται οι παλιές έγχρωμες μπάρες ή το λογότυπο Ε.Ρ.Τ. HD.

Επίσης η ΕΡΤ είναι υπεύθυνη για την αναμετάδοση ξένων δορυφορικών καναλιών επιλεκτικά σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ενώ μετά από σύμβαση και ειδική νομοθετική ρύθμιση η ΕΡΤ διαθέτει συχνότητες για τη Nova (Novacinema/Novasports) (πρώην Filmnet/Supersport) και τη Βουλή Τηλεόραση.

Δορυφορικό Πρόγραμμα

Η ERT-World (ΕRT Sat) είναι η υπεύθυνη για την παραγωγή και διάθεση ελληνικού τηλεοπτικού προγράμματος στο εξωτερικό. Μέσω δορυφόρων το σήμα της φτάνει σε ολόκληρο τον πλανήτη, ενώ σε ορισμένες περιοχές (ΗΠΑ, Αυστραλία) διατίθεται και επίγεια μέσω συνδρομητικού καλωδιακού δικτύου. Το πρόγραμμά της περιλαμβάνει εκπομπές από τα κρατικά κανάλια, των οποίων τα δικαιώματα διατίθενται για παγκόσμια μετάδοση, μεταξύ των οποίων σίριαλ, δελτία ειδήσεων και εκπαιδευτικές παραγωγές. Μέσα στα άμεσα σχέδια είναι η διευθέτηση διαφορετικού προγράμματος για καθεμιά από τις περιοχές που φτάνει το σήμα της, προσαρμοσμένη στη διαφορά ώρας.

Άλλοι τομείς
  • Μουσείο - Αρχείο

Χρηματοδότηση

Η ΕΡΤ χρηματοδοτείται μέσω εμμέσου φόρου, ο οποίος ενσωματώνεται στον λογαριασμό της Δ.Ε.Η.. Αρκετοί πολίτες διαμαρτύρονται για αυτό τον τρόπο χρηματοδότησης, επειδή μπορεί να μη θέλουν, ή να μη μπορούν, να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα της ΕΡΤ. Επίσης, επειδή η εισφορά για την ΕΡΤ ενσωματώνεται και σε λογαριασμούς της ΔΕΗ που δεν ανήκουν σε νοικοκυριά, όπως, π.χ. λογαριασμοί ρεύματος κοινοχρήστων σε πολυκατοικίες.[1]. Σύμφωνα με νομοσχέδιο οι 19 ραδιοφωνικοί σταθμοί στην περιφέρεια θα ενοποιηθούν σε μόλις 9, ενώ από τους τηλεοπτικούς σταθμούς θα καταργηθεί η ΕΤ1 και το Cine+, ενώ η συχνότητα εκπομπής της ΕΤ1 παραμένει στην ιδιοκτησία της ΕΡΤ. Επίσης προς κλείσιμο οδηγείται και το περιοδικό Ραδιοτηλεόραση.

Δημόσιες υποχρεώσεις

Ώς δημόσιος φορέας ενημέρωσης, η Ε.Ρ.Τ., οφείλει να εκπέμπει πανελλαδικά, να έχει δορυφορικό πρόγραμμα σε άλλες ηπείρους με στόχο την ενημέρωση του απόδημου ελληνισμού, να μεταδίδει τα όσα γίνονται στην Βουλή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην αμερόληπτη παρουσίαση των θέσεων όλων των πολιτικών κομμάτων και στην παρουσίαση «θεμάτων που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση, παραγωγικές τάξεις, κοινωνικούς φορείς κ.ο.κ.».

Πηγές

Δείτε Επίσης

Παραπομπές

Εξωτερικές συνδέσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια: