Σάββατο, 17 Μαρτίου 2012

Σημαντικά γεγονότα… σαν σήμερα

17 Μαρτίου 1988 πεθαίνει ο Νικόλας Άσιμος, στιχουργός, συνθέτης και τραγουδιστής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Νικόλας Άσιμος (1949 - 1988) ήταν στιχουργός, συνθέτης και τραγουδιστής του ελληνικού ροκ και όχι μόνο. Τραγούδησε και πολλά άλλα τραγούδια σε λαϊκό ύφος. Το πραγματικό του επίθετο ήταν Ασημόπουλος. Ήταν περίπτωση ιδιαίτερα αντισυμβατικού καλλιτέχνη, κυρίως όσον αφορά τον τρόπο ζωής.

Οι συμπεριφορές του και τα τραγούδια που έγραψε θεωρήθηκαν συχνά προκλητικά. Έντονα πολιτικοποιημένο άτομο, που ιδεολογικά δεν ανήκε σε κάποιο χώρο. O ίδιος ποτέ δεν αποδέχτηκε την "ταξινόμηση" σε κάποια ιδεολογία. Ο Άσιμος ήταν αρχικά αριστερός. Απέκτησε όμως αναρχική συνείδηση λίγο αργότερα και στην συνέχεια ξεπέρασε και τους αναρχικούς, καθώς δεν επιθυμούσε να του "κολλούν ταμπέλες".

 

Αγαπάω κι αδιαφορώ (ερμηνεύει ο ίδιος ο Άσιμος)
Βιογραφία

Ο Νικόλας Άσιμος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 19 Αυγούστου του 1949 από γονείς Κοζανίτες. Μικρός υπήρξε αρκετά φιλομαθής. Το 1967 εγγράφεται στη Φιλοσοφική σχολή του Α.Π.Θ.. Τα χρόνια της φοιτητικής του ζωής ασχολήθηκε ενεργά με το θέατρο, ενώ παράλληλα έγραφε τραγούδια και τραγουδούσε σε μπουάτ. Συχνά είχε προβλήματα με την αστυνομία: ήταν η περίοδος τηςΧούντας και της λογοκρισίας που αυτή επιβάλλει.

Το 1973 φεύγει από τη Θεσσαλονίκη και πηγαίνει στην Αθήνα. Συνεχίζει να ασχολείται με το θέατρο και τελειώνει μια ιδιωτική σχολή Δραματικής Τέχνης. Γράφει τραγούδια τα οποία δε δισκογραφεί επίσημα, αλλά τα γράφει μόνος του σε κασέτες τις οποίες πουλάει σε διάφορους δρόμους της Αθήνας. Δίνει ακόμα μουσικές παραστάσεις σε μπουάτ της Πλάκας, και συνεργάζεται με καλλιτέχνες όπως ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας, ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Σάκης Μπουλάς, και η Κατερίνα Γώγου. Το 1976 απέκτησε μία κόρη από τη σχέση του με την Λίλιαν Χαριτάκη, εκτός γάμου.

Η πρώτη του συμμετοχή στη δισκογραφία ήταν το 1974 με το single Ρωμιός-Μηχανισμός σε ηλικία 25 χρόνων. Το 1977 φυλακίστηκε προσωρινά μαζί με άλλους 5 εκδότες και συγγραφείς. Αποφυλακίστηκαν και οι 5 μετά από πρωτοβουλία του Διονύση Σαββόπουλου. Το 1978 κατατάχτηκε στον στρατό. Ωστόσο δεν υπηρέτησε, αλλά πήρε απαλλαγή στράτευσης καταφέρνοντας να του αναγνωριστεί ότι πάσχει από Σχιζοειδή ψύχωση. Κάτι τέτοιο δεν είχε ωστόσο καμία σχέση με την πραγματικότητα γιατί, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην αυτοβιογραφία του, υιοθέτησε αυτή την συμπεριφορά γιατί ήταν αντίθετος προς τη στράτευση και απλά ήταν ένα σχέδιο για να την αποφύγει. Την περίοδο 1980 - 1981 έγραψε το βιβλίο του Αναζητώντας Κροκάνθρωπους, το οποίο δεν εκδόθηκε επίσημα, αλλά κυκλοφόρησε από τον ίδιο σε φωτοτυπημένα αντίγραφα. Τα τελευταία χρόνια, και μετά τον θάνατό του, το βιβλίο αυτό έχει κυκλοφορήσει και από εκδοτικό οίκο κάτι που ο ίδιος δεν θα ήθελε να συμβεί.

Το 1982 κυκλοφόρησε το πρώτο του δίσκο μακράς διάρκειας με τίτλο Ο Ξαναπές. Μελοποίησε το "Ουλαλούμ" του Γιάννη Σκαρίμπα. Το 1987 κατηγορήθηκε για το βιασμό μίας κοπέλας και οδηγήθηκε για λίγο στο ψυχιατρείο. Το γεγονός αυτό είχε σημαντικές συνέπειες στη ψυχολογία του και στις 17 Μαρτίου του 1988 κρεμάστηκε στο σπίτι του (σε μια σωλήνα καλοριφέρ), που ονόμαζε χώρο προετοιμασίας. Πέθανε σε ηλικία περίπου 39 ετών.

Επίσης, πληροφορίες λένε ότι είχε φτιάξει ένα είδους ημερολόγιο, στο οποίο κατέγραφε τις τελευταίες 15 ημέρες. Σε αυτές τις 15 ημέρες έψαχνε κάτι που θα του "έδινε" λόγο να ζει. Σε όλες τις ημέρες είχε σημειώσει Χ (δηλαδή ότι δεν έβρισκε) και στην 15η ημέρα σημείωσε επίσης X, οπότε και αυτοκτόνησε. Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι ο θάνατός του, η αυτοκτονία του, ήταν σανπρογραμματισμένα.

 

Δισκογραφία

Οι "παράνομες κασσέτες", όπως ήθελε ο ίδιος να τις ονομάζει, λόγω του στιχουργικού τους περιεχομένου, ηχογραφήθηκαν σε σπίτια ή άλλους κατάλληλους (ή μη) τόπους με διάφορους μουσικούς και διακινούνταν "υπόγεια" μέσω του ίδιου του καλλιτέχνη ή φίλων του, αποφεύγοντας έτσι την εκμετάλλευση των συνθέσεών του από τις δισκογραφικές εταιρίες. Όταν ήταν εν ζωή, ηχογράφησε, πλην των κασετών, ένα single με 2 τραγούδια και ένα δίσκο και συμμετείχε και σε δίσκο του Βασίλη Παπακωνσταντίνου με 5 δικές του συνθέσεις. Οι υπόλοιπες εκδόσεις τραγουδιών του είναι μεταθανάτιες.

 • 1978, Παράνομη κασέτα Νο.000001 "Κασέτα με το βαρέλι που για να βγει το σπάει"
 • 1979, "Τριπλή κασέτα μπελά με χωρίς ταμπέλα" που περιέχει:
 1. Παράνομη κασέτα No.000002 "Είμαι παλιάνθρωπος"
 2. Παράνομη κασέτα No.000003 "Γιατί φοράς κλουβί"
 3. Παράνομη κασέτα No.000004 "Κλάστε ελευθέρως"
 1. Παράνομη κασέτα No.000005 "Ο Σάλιαγκας"
 2. Παράνομη κασέτα No.000006 "Η Ζαβολιά"
 3. Παράνομη κασέτα No.000007 "Πάλι στην Ξεφτίλα"
 • 1987, Παράνομη κασέτα No.000008 "Το Φανάρι του Διογένη"
 • 1987, Συμμετοχή με 5 τραγούδια στο δίσκο "Χαιρετίσματα" του τραγουδιστή Βασίλη Παπακωνσταντίνου.
 • 1988, Συμμετοχή στο δίσκο "Ήχοι του Χειμώνα" με το τραγούδι "Πάλι στην ξεφτίλα".
 • 1989, "Το Φανάρι του Διογένη". Ο δίσκος αυτός κυκλοφόρησε μετά θάνατον και περιέχει κομμάτια από την Παράνομη κασέτα No.000008 με μερικές απουσίες λόγω παρέμβασης από την δισκογραφική εταιρία. Συμμετέχει η Σωτηρία Λεονάρδου.
 • 1992, "Στο φαλημέντο του κόσμου". Μετά θάνατον. Περιέχει επιλογές από τις παράνομες κασέτες. Συμμετέχει ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου.
 • 1997, Το συγκρότημα Magic de Spell διασκευάζει το τραγούδι "Μπαταρία" του Νικόλα Άσιμου στο cd single τους "Ο Φόβος έχει όνομα".
 • 1997, Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου διασκευάζει 5 τραγούδια του Νικόλα Άσιμου στο δίσκο "Πες μου ένα ψέμα ν' αποκοιμηθώ".
 • 2000, Το συγκρότημα Ενδελέχεια διασκευάζει το τραγούδι "Μπαγάσας" του Νικόλα Άσιμου στο Cd single τους "Καθρέφτης".
 • 2002, Συλλογή (2 Cd) ονομαζόμενη "Βιομηχανία του πεζοδρομίου" με επιλογές από τις παράνομες κασέτες του Νικόλα Άσιμου.

Δισκογραφία αναλυτικά

Ρωμιός- Μηχανισμός, single

Ρωμιός - Μηχανισμός

Album cover

45άρι, Νικόλας Άσιμος

Κυκλοφόρησε
1975

Ηχογραφήθηκε
Μάϊος 1975

Είδος
Ελληνικό ροκ

Διάρκεια

Εταιρεία

Παραγωγή
Λύρα-Zodiac

Παραγωγός
{{{παραγωγός}}}

Δισκογραφία

Το 45άρι Ρωμιός- Μηχανισμός είναι η πρώτη επίσημη ηχογράφηση και κυκλοφορία του Νικόλα Άσιμου. Περιέχει 2 τραγούδια, των οποίων οι στίχοι είχαν αλλαχθεί λόγω λογοκρισίας από τη δισκογραφική εταιρία. Τα τραγούδια εμφανίζονται επίσης στην παράνομη κασέτα Νο.000001. Η ηχογράφηση έγινε στα στούντιο της Λύρα-Zodiac τον Μάιο του 1975 σε ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας του Γιώργου Στεφανάκη. Λογοκρίθηκε τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου.

Παράνομη κασέτα Νο.000001: "Kασέτα με το βαρέλι που για να βγει το σπάει"

Κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 1978 και ήταν η πρώτη κασέτα του είδους που κυκλοφόρησε ο Νικόλας Άσιμος. Περιέχει τα τραγούδια:

 • ΠΛΕΥΡΑ Α'
 1. Μηχανισμός
 2. Ρωμιός
 3. Παπάς
 4. Τιράντες
 5. Σιόρ ιδιοκτήτης
 6. Βαρέλι, πιάστηκα σκοινί κορδόνι
 7. Θα το δείξει κι ο καιρός
 • ΠΛΕΥΡΑ Β'
 1. Δεν πα να μας χτυπάν
 2. Θανάσαινα
 3. Έλα κουτέ
 4. Καλέ στρατιώτη
 5. Σαν θα με καλέσει η πατρίδα
 6. Μην καρτεράτε
 7. Παράτα τα

Όλα τα τραγούδια είναι σε στίχους και μουσική Νικόλα Άσιμου πλην του "Έλα κουτέ" που είναι σε στίχους Αργύρη Μαρνέρου.

Παράνομη κασέτα No.000002: "Είμαι παλιάνθρωπος"

Το πρώτο μέρος της "Τριπλής Κασέτας μπελά με χωρίς ταμπέλα" κυκλοφόρησε το φθινόπωρο του 1979. Περιέχει τα τραγούδια:

 • ΠΛΕΥΡΑ Α'
 1. Ουλαλούμ
 2. Σαν στα παραμύθια
 3. Σχιζοφρενοβλαβίωση
 4. Η γαλανόλευκος (Μάρτης '78 Κρήτη)
 • ΠΛΕΥΡΑ Β'
 1. Είμαστε τρομοκράτες
 2. Κουρδίστε χαμάλη
 3. Να μην αρχίσεις να ξεφτάς
 4. Γιουσουρούμ

Όλα τα τραγούδια είναι σε στίχους και μουσική Νικόλα Άσιμου πλην του τραγουδιού "Ουλαλούμ", που είναι ποίημα του Γιάννη Σκαρίμπα.

Παράνομη κασέτα No.000003: "Γιατί φοράς κλουβί"

Το δεύτερο μέρος της "Τριπλής Κασέτας μπελά με χωρίς ταμπέλα" κυκλοφόρησε το φθινόπωρο του 1979. Περιέχει τα τραγούδια:

 • ΠΛΕΥΡΑ Α
 1. Της κολοφωτιάς
 2. Της επανάστασης
 3. Χαμογελα
 • ΠΛΕΥΡΑ B
 1. Με μπαταρία
 2. Μορο
 3. Μαραθωνοδρόμος
 4. Ιδιαίτερος χαβάς

Όλα τα τραγούδια είναι σε στίχους και μουσική Νικόλα Άσιμου πλην του τραγουδιού "Μαραθωνοδρόμος", που είναι ποίημα του Αργύρη Μαρνέρου.

Παράνομη κασέτα No.000004 "Κλάστε ελευθέρως"

Το τρίτο μέρος της "Τριπλής Κασέτας μπελά με χωρίς ταμπέλα" κυκλοφόρησε το φθινόπωρο του 1979. Περιέχει τα τραγούδια:

 • ΠΛΕΥΡΑ Α'
 1. Πανηγύρι
 2. Ματογυάλια
 3. Την αντίσταση βαρέθηκα
 4. Μου λες πως σε παραμελώ
 • ΠΛΕΥΡΑ Β'
 1. Πουτσόμουνο-Sonata Amanes-Mουνακόπουτσα
 2. Στων συντρόφων μου τις μύτες
 3. Το φανάρι
 4. Παράτα τα

Όλα τα τραγούδια είναι σε στίχους και μουσική Νικόλα Άσιμου πλην του τραγουδιού "Μου λες πως σε παραμελώ" που είναι σε μουσική Νίκου Δεληγιάννη.

Ο Ξαναπές

image

Δισκογραφία

Ο "Ξαναπές" ήταν ο πρώτος δίσκος του Νικόλα Άσιμου και ο μοναδικός που κυκλοφόρησε όσο ζούσε (Νοέμβρης 1982 - ΜΙΝΟΣ).

 • ΠΛΕΥΡΑ Α'
 1. Άμα σε λέγαν Βάσω (Μαζί με το Νικόλα, η Χάρις Αλεξίου)
 2. Πιάστηκα σκοινί κορδόνι (Ερμηνεύει ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου)
 3. Βαρέθηκα
 4. Σχιζοφρενοβλαβίωση
 5. Της επανάστασης (Μαζί με το Νικόλα, ο Β. Παπακωνσταντίνου)
 • ΠΛΕΥΡΑ Β'
 1. Ένας απάτσι στα pubs
 2. Κάνε μου μπα
 3. Το παπάκι (Μαζί με το Νικόλα, η Χάρις Αλεξίου)
 4. Θα το δείξει ο καιρός
 5. Σεισμός (Με τη συνοδεία λαϊκών οργάνων και φωνών)

Είναι ο πρώτος μεγάλος δίσκος του Ν. Άσιμου, χαρακτηριστικός των διαθέσεων και των δυνατοτήτων του. Το ζήτημα των σχέσεων στο "Άμα σε λέγαν Βάσω", ο σκεπτικισμός του "Βαρέθηκα", ο αυτοσαρκασμός στα "Πιάστηκα σκοινί κορδόνι" και "Σχιζοφρενοβλαβίωση", τραγούδια που προκάλεσαν αίσθηση και ακούγονται ακόμη. Συγκλονιστική στιγμή: "Το παπάκι" που τραγουδά η Χάρις Αλεξίου, παιδικό νανούρισμα που έγραψε ο Άσιμος για την κόρη του, στο υπόγειο της οδού Αραχώβης, σπουδαίοι στίχοι και ερμηνεία. Στο τελευταίο τραγούδι συνοδεύει η Αθηναϊκή Κομπανία δημιουργώντας ατμόσφαιραρεμπέτικου ξεφαντώματος.

Παράνομη κασέτα No.000005: "Ο Σάλιαγκας"

Το πρώτο μέρος της "Τριπλής Κασέτας " κυκλοφόρησε το 1986. Περιέχει τα τραγούδια:

 • ΠΛΕΥΡΑ Α'
 1. Καυσαεριώδεις θυμιάσεις (Η αρκούδα)
 2. Χανι μπανι
 3. Λάντζα γιόγκα
 4. Στην πιο σκληρή σου φάμπρικα
 5. Δεν αποκαρδιώθηκα
 6. Ο σάλιαγκας
 7. Καμιά φορά
 • ΠΛΕΥΡΑ Β'
 1. Δεν μου 'χει μείνει φωνή
 2. BLUES μπουζ
 3. Μου βγήκες στο μπαλκόνι
 4. Παξιμαδάκι
 5. Όλα τα 'χαμε

Όλα τα τραγούδια είναι σε στίχους και μουσική Νικόλα Άσιμου.

Παράνομη κασέτα No.000006: "Η Ζαβολιά"

Η Παράνομη κασέτα No.000006 είναι το δεύτερο μέρος της "Τριπλής Κασέτας" που κυκλοφόρησε ο Νικόλας Άσιμος το 1986. Περιέχει τα τραγούδια:

 • ΠΛΕΥΡΑ A'
 1. Σταυραϊτέ
 2. Τη φάτσα μου την έδειξαν
 3. Θα σου κλέψω το σακκάκι
 4. Ο άτριχος πίθηκος
 5. Στο φαλημέντο
 • ΠΛΕΥΡΑ Β'
 1. Τα αδιέξοδά σου
 2. Πινακωτή
 3. Ο μπουμπούνας
 4. Η ζαβολιά
 5. Βενσερέμος
 6. Όλοι δηλώνετε ιδιότητα

Όλα τα τραγούδια είναι σε στίχους και μουσική Νικόλα Άσιμου.

Παράνομη κασέτα No.000007: "Πάλι στην Ξεφτίλα"

Το τρίτο μέρος της "Τριπλής Κασέτας" κυκλοφόρησε το 1986. Περιέχει τα τραγούδια:

 • ΠΛΕΥΡΑ A'
 1. Είσαι παιδί ωραίο
 2. Τα βλαχαδερά
 3. Δωμάτιο στο Άμστερνταμ
 4. Ούζα
 5. Τι να πει γυναίκα
 6. Πάλι στην ξεφτίλα
 • ΠΛΕΥΡΑ Β'
 1. Τραβεστί
 2. Μάρα
 3. Σε ζελοφάν
 4. Σα το Δευκαλίωνα
 5. Πως θες να πάμε μαζί

Όλα τα τραγούδια είναι σε στίχους και μουσική Νικόλα Άσιμου.

Παράνομη κασέτα No.000008

Η "Παράνομη κασέτα No.000008", τελευταία κασέτα που κυκλοφόρησε ο Νικόλας Άσιμος σε δικιά του παραγωγή. Κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 1987 και περιέχει τα τραγούδια:

 • ΠΛΕΥΡΑ Α'
 1. Μπαγάσας
 2. Πανηγύρι
 3. Ουλαλούμ
 4. Λίνα
 5. Δεν θέλω καρδιά μου να κλαις
 6. Τρομοκράτες
 • ΠΛΕΥΡΑ Β'
 1. Πας φιρί-φιρί
 2. Ωϊμέ
 3. Εγώ με τις ιδέες μου
 4. Μπαταρία
 5. Γιουσουρούμ
 6. Πολεμάτε κοιμισμένα
 7. Το φανάρι του Διογένη

Όλα τα τραγούδια είναι σε στίχους και μουσική Νικόλα Άσιμου πλην του τραγουδιού "Ουλαλούμ", που είναι ποίημα του Γιάννη Σκαρίμπα. Τραγουδά και η Σωτηρία Λεονάρδου.

Το Φανάρι του Διογένη

"Το Φανάρι του Διογένη", εκτός της λαϊκής ονομασίας του γνωστού Αθηναϊκού μνημείου του Λυσικράτη, είναι και ο τίτλος δίσκου του Νικόλα Άσιμου. Κυκλοφόρησε το 1989, μετά το θάνατό του.

Τα τραγούδια είχαν ηχογραφηθεί στην Παράνομη κασέτα Νο.000008:

 • ΠΛΕΥΡΑ Α'
 1. Μπαγάσας
 2. Λίνα
 3. Εγώ με τις ιδέες μου (Τραγουδάει η Σωτηρία Λεονάρδου)
 4. Γιουσουρούμ
 • ΠΛΕΥΡΑ Β'
 1. Δε θέλω καρδιά μου να κλαις
 2. Το φανάρι του Διογένη (Μαζί με το Νικόλα, η Σωτηρία Λεονάρδου)
 3. Πας φιρί φιρί
 4. Ωϊμέ (Μαζί με το Νικόλα, η Σωτηρία Λεονάρδου)
 5. Ουλαλούμ (Ποίηση Γιάννη Σκαρίμπα)

Συμμετέχει η Σωτηρία Λεονάρδου. Όλα τα τραγούδια είναι σε στίχους και μουσική Νικόλα Άσιμου πλην του τραγουδιού "Ουλαλούμ"

Στο φαλημέντο του κόσμου

Μεταθανάτια έκδοση τραγουδιών του Νικόλα Άσιμου, επιλεγμένων από τις παράνομές του κασέτες.

 • ΠΛΕΥΡΑ Α'
 1. Ο άτριχος πίθηκος
 2. Πας φιρί - φιρί
 3. Όλοι δηλώνετε ιδιότητα
 4. Το μπλουζ του κουδουνιστή
 5. Στο φαλημέντο του κόσμου
 • ΠΛΕΥΡΑ Β'
 1. Γιουσουρούμ
 2. Μάρα
 3. Μπαταρία
 4. Θα σου κλέψω το σακάκι

Συμμετέχει ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου.

Βιομηχανία του πεζοδρομίου

Βιομηχανία του πεζοδρομίου είναι ο τίτλος επιλεγμένων τραγουδιών του Νικόλα Άσιμου, που κυκλοφόρησαν το 2002 σε μια προσπάθεια να γίνει το έργο που άφησε στις παράνομες κασέτες του διαθέσιμο στο ευρύ κοινό.

Περιεχόμενα

 • CD 1
 1. Είσαι παιδί ωραίο
 2. Τα βλαχαδερά
 3. Δωμάτιο στο Amsterdam
 4. Ούζα
 5. Τι πα' να πει γυναίκα
 6. Πάλι στην ξεφτίλα
 7. Τραβεστί
 8. Mάρα
 9. Σε ζελοφάν
 • CD 2
 1. Η αρκούδα
 2. Χάνι Μπάνι
 3. Λάντζα Γιόγκα
 4. Στην πιο σκληρή σου φάμπρικα
 5. Δεν αποκαρδιώθηκα
 6. O σάλιαγκας
 7. Καμιά φορά
 8. Δεν μου 'χει μείνει φωνή
 9. To blues του κουδουνιστή
 10. Μου βγήκες στο μπαλκόνι

Βιβλία

 • Άσιμος, Νικόλας (2000). Αναζητώντας Κροκανθρώπους. Αθήνα: Εκδόσεις Βιβλιοπέλαγος. ISBN 960-7280-14-8. Το βιβλίο αυτό είχε αρχικά κυκλοφορήσει από τον ίδιο τον Άσιμο σε φωτοτυπημένα αντίγραφα.

Βιβλιογραφία

 • Πληροφορίες από τις παράνομες κασέτες.
 • Αλλαμανής, Γιώργος (2000). Δίχως Καβάντζα Καμιά: Βίος και Πολιτεία του Νικόλα Άσιμου. Αθήνα: Εκδόσεις Λιβάνης Α.Α.. ISBN 9601401741.
 • Μπαγέρης, Δημήτρης (1999). Ο Διάσημος Νικόλας Άσιμος. Αθήνα: Εκδόσεις Σιγαρέττα-Οδός Πανός. ISBN 9789607716378.
 • Νταλούκας, Μανώλης (2006). Ελληνικό ροκ. Αθήνα: Εκδόσεις Άγκυρα. ISBN 9789604223862.

Εξωτερικές συνδέσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια: