Σάββατο, 21 Απριλίου 2012

Σημαντικά γεγονότα… σαν σήμερα

21 Απριλίου 1652 πεθαίνει ο Ιταλός περιηγητής Πιέτρο ντελα Βάλλε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Πιέτρο ντελα Βάλλε (2 Απριλίου, 158621 Απριλίου, 1652) ήταν Ιταλός περιηγητής, που αφιέρωσε ένα σημαντικό τμήμα των περιηγήσεών του στην Ασία και την Αίγυπτο.

 

Βίος

Γεννήθηκε στη Ρώμη στους κόλπους πλούσιας οικογένειας ευγενών. Ιδιαίτερα καλλιεργημένος για την εποχή του γνώριζε Λατινικά, αρχαία Ελληνικά, είχε μελετήσει την ελληνική μυθολογία και τη Βίβλο. Φαίνεται πως οι περιηγήσεις του ξεκίνησαν ως εναλλακτική λύση στην αυτοκτονία, εξαιτίας ερωτικής απογοήτευσης, καθ υπόδειξιν του καθ. της Ιατρικής στη Νάπολη, του Μάριο Σιπάνο. Ταξίδεψε διαδοχικά στην Κωνσταντινούπολη και τους Αγίους τόπους (1614), όπου έμεινε αρκετά για να αποκτήσει καλή γνώση της Τουρκικής και μικρή γνώση της Αραβικής. Το 1615 μετέβη στην Αλεξάνδρεια και μετά από μια περιήγηση στο όρος Σινά εγκατέλειψε το Κάιρο με δύο πορτραίτα Φαγιούμ στις αποσκευές του για να λάβει μέρος στον εορτασμό του Πάσχα στην Ιερουσαλήμ

Κατόπιν ταξίδεψε προς τη Βαγδάτη για να συναντήσει μια σύρια χριστιανή πριγκήπισσα ονόματι Μάανι, η οποία δυστυχώς πέθανε το 1621. Με τη συνοδεία της συζύγου του πέρασε στο Ισπαχάν το καλοκαίρι του 1618, όπου συνάντησε τον Σαχ Αμπάς, κατά τη διάρκεια μιας εκστρατείας του στη βόρειο Περσία. To 1623 με το αγγλικό πλοίο Whale κατάφερε εν τω μέσω του περσοτουρκικού πολέμου να φθάσει στο Σουράτ, από όπου ξςεκίνησε την περιοδεία του στην Ινδία. Στο δρόμο της επιστροφής πέρασε από τον κόλπο της Αλεξανδρέττας με γαλλικό πλοίο στην Κύπρο και και κατόπιν στη Ρώμη, όπου τον υποδέχθηκε με τιμές ο Πάπας Ουρβανός Η΄. Παντρεύτηκε για δεύτερη φορά, τη γεωργιανή ευγενή Μαριούσια (Mariuccia Tinatin de Ziba), υιοθετημένη κόρη της πρώτης του συζύγου. Πέθανε στη Ρώμη στις 21 Απριλίου 1652.

 

Έργα

  • "Funeral Oration on his Wife Maani", (Επικήδειος της συζύγου του Μάανι) (1627)
  • Account of Shah Abbas (Αφήγηση του Σαχ Αμπάς) (1628)
  • The Travels in Persia (Τα ταξίδια στην Περσία) (2 μέρη) εκδόθηκαν από τους γιους του το 1658 και το τρίτο μέρος (Ινδία) το 1663.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: