Σάββατο, 5 Μαΐου 2012

Απονομή των κρατικών λογοτεχνικών βραβείων


Kρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία
«Για τον Ντίνο Χριστιανόπουλο το να είσαι «εναντίον» είναι καταστατική συνθήκη, αποτελεί το καθεστώς που ορίζει τον άνθρωπο του πνεύματος. Δεν απασχόλησε την επιτροπή λογοτεχνικών βραβείων αν ο Χριστιανόπουλος θα δεχόταν το μεγάλο βραβείο των γραμμάτων, αλλά αποκλειστικά και μόνο αν η πολιτεία όφειλε να τον τιμήσει με αυτό, και η επιτροπή έκρινε πως όφειλε να τον τιμήσει με αυτό» τόνισε κατά την απονομή των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων 2011 στο Μουσείο Μπενάκη, ο Δημήτρης Καργιώτης, μέλος της επιτροπής Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων. Αν και ο Θεσσαλονικιός ποιητής μερικούς μήνες πριν είχε ταχθεί δημόσια «εναντίον» οποιασδήποτε βράβευσης, τού απονεμηθεί συμβολικά το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το 2011.
«Μετά από εκτενείς συζητήσεις για το έργο, το εκτόπισμα και την προσωπικότητα του Ντίνου Χριστιανόπουλου, η επιτροπή θέλησε να αναγνωρίσει την πολυσχιδή προσφορά του στα ελληνικά γράμματα απονέμοντας του την κορυφαία διάκριση. Ο Ντίνος Χριστιάνοπουλος είναι μια φυσιογνωμία που χαρακτήρισε μια εποχή και αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα κεφάλαιο των γραμμάτων μας» πρόσθεσε ο Δ. Καργιώτης.
Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού απένειμε ο ίδιος τα βραβεία και σημείωσε πως: «Ανανεώσαμε ριζικά τη σύνθεση των επιτροπών των βραβείων, κάνοντας τες πιο πλουραλιστικές και στελεχώνοντας τες με τους κατάλληλους ανθρώπους. Θέλω να επισημάνω κάτι πολύ σημαντικό. Δεν αρκεί να βάλεις μόνο καλούς ανθρώπους, πρέπει να τους αφήσεις να κάνουν και τη δουλειά τους».
«Πριν από δυο χρόνια μιλήσαμε πρώτη φορά για φιλαναγνωσία και χαίρομαι γιατί σήμερα πια τρέχει στο ΕΣΠΑ το μεγαλύτερο πρόγραμμα φιλαναγνωσίας που έχει γίνει ποτέ για τα ελληνικά σχολεία, έτσι ώστε τα παιδιά και οι έφηβοι να δουν εντελώς διαφορετικά το λογοτεχνικό βιβλίο. Επιπλέον, για πρώτη φορά η πολιτεία στήριξε με υποτροφίες λογοτέχνες που έκαναν τα πρώτα τους βήματα και έδωσε το βήμα για να προβάλλουν τη δουλειά τους» σημείωσε ο κ. Γερουλανός λίγο πριν απονείμει το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα εξ ημισείας, στον Μιχάλη Γεννάρη για το βιβλίο του «Πρίγκιπες και δολοφόνοι» και στον Θοδωρή Ρακόπουλο για το βιβλίο του «Φαγιούμ».
«Πάρα πολλοί άνθρωποι όπως εγώ, ενίοτε χωρίς τη θέληση τους, αναγκάζονται να φύγουν από τη χώρα στην οποία θέλουν να προσφέρουν. Για μένα το βραβείο ήταν ένα σκούντημα στον ώμο από κάποιον άγνωστο, σαν να μου είπε «καλά πας, συνέχισε». Αυτό θα προσπαθήσω να κάνω και εύχομαι το καλύτερο για όλη τη γενιά μου που βρίσκεται μπροστά στο δίλλημα να δουλέψει εδώ ανασφάλιστη με 400 ευρώ ή να φύγει στο εξωτερικό» ανέφερε ο 31χρονος συγγραφέας του «Φαγιούμ», ο οποίος από το 2004 ζει στο Λονδίνο.
«Εύχομαι αυτό το παράτολμο μεταφραστικό πείραμα να μην ατυχήσει» ανέφερε στην κατάμεστη αίθουσα, στο δεύτερο όροφο του μουσείου Μπενάκη, ο Δημήτρης Μαρωνίτης για τη μετάφραση στο «Ιλιάς του Ομήρου», για το οποίο τιμήθηκε με το Βραβείο Απόδοσης Έργου της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στα Νέα Ελληνικά.
Το Βραβείο Μυθιστορήματος απέσπασε ο Θωμάς Κοροβίνης για το «Γύρο του Θανάτου», το Βραβείο Διηγήματος- Νουβέλας ο Χρήστος Οικονόμου για το «Κάτι θα γίνει, θα δεις», το Βραβείο Ποίησης ο Γιώργος Μαρκόπουλος για τον «Κρυφό Κυνηγό».
Το Βραβείο Δοκιμίου Κριτικής απονεμήθηκε εξ ημισείας στη Γεωργία Γκότση για το βιβλίο της «Η Διεθνοποίησις της φαντασίας» και στη Βενετία Αποστολίδου για το «Τραύμα και Μνήμη».
Το Βραβείο Μαρτυρίας- Βιογραφίας- Χρονικού- Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας απέσπασε ο Γιώργος Θεοχάρης για το «Δίστομο- 10 Ιουνίου 1944. Το ολοκαύτωμα». Ο Άρης Μπερλής διακρίθηκε για την Απόδοση έργου Ξένης Λογοτεχνίας σε Ελληνική Γλώσσα για το συγγραφικό έργο «Βενετία της Τζαν Μόρις».
Το Βραβείο Απόδοσης Έργου Ελληνικής Λογοτεχνίας σε ξένη γλώσσα απέσπασαν εξ ημισείας οι Πίτερ Τζέφρις και Κάρμεν Βιλέλα για μετάφραση του Κωνσταντίνου Καβάφη και του Εμμανουήλ Ροΐδη, αντίστοιχα.
«Θα ήθελα να συγχαρώ τόσο εκείνους που βραβεύτηκαν όσο και τους μη βραβευθέντες για τις πνευματικές καταθέσεις τους. Θα ήθελα επίσης να εξάρω το δύσκολο έργο που επωμιστήκαν τα μέλη της επιτροπής των βραβείων» επισήμανε ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Άγγελος Δεληβοριάς.
«Το βιβλίο είναι θεμέλιο του πολιτισμού και της παιδείας κάθε λαού. Διαφυλάσσει και μεταδίδει τη γνώση. Χρέος της πολιτείας είναι με κάθε τρόπο να στηρίξει το βιβλίο, έτσι ώστε να βρίσκει καλύτερη θέση στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων. Ο θεσμός συμπληρώνει φέτος 54 χρόνια» τόνισε ο δημοσιογράφος Προκόπης Δούκας, ο οποίος συντόνισε τη βραδιά.
Τέλος, το Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου απέσπασε ο Χρήστος Μπουλώτης, το Βραβείο Εφηβικού- Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου η Μαρία Παπαγιάννη, το Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου ο Αντώνης Παπαθεοδούλου και η Μυρτώ Δεληβοριά, και το Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για Παιδιά η Άλκηστη Χαλίκια.


Δεν υπάρχουν σχόλια: