Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012

Η ανάγκη που έγινε τέχνη 1.670 ετών

Πενήντα σπάνια βιβλία αφηγούνται την ιστορία της βιβλιοδεσίας στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Της Μαίρης Αδαμοπούλου

Ηταν μια ανάγκη που αναδείχθηκε σε τέχνη. Εντυσε θησαυρούς με δέρμα και ύφασμα, με χρυσό και πολύτιμους λίθους. Σφραγίστηκε με οικόσημα και παρά την ηλικία της - είναι 1.670 ετών - παραμένει αξεπέραστη και γι' αυτό αξιοθαύμαστη. Συχνά πάντως περνά απαρατήρητη, καθώς οι περισσότεροι ασχολούνται με το περιεχόμενο που προστατεύει. Και όμως ένα έμπειρο μάτι μπορεί με ένα βλέμμα να διαβάσει όχι μόνο την ταυτότητά της - πού γεννήθηκε και ποιο χέρι την έφτιαξε -, αλλά και να ανακαλύψει τις οικονομικές συνθήκες και τη μόδα της εποχής όπου δημιουργήθηκε.
Είναι η τέχνη της βιβλιοδεσίας, η οποία γεννήθηκε το 340 μ.Χ. στην Κωνσταντινούπολη και επιχειρεί να αποκαλύψει τα μυστικά και τις αρετές της στο ευρύ κοινό μέσα από την έκθεση «Η τέχνη της βιβλιοδεσίας, από το Βυζάντιο στη σύγχρονη εικαστική δημιουργία» που εγκαινιάζεται απόψε στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, στο κεντρικό κτίριο του Μεγάρου της Δουκίσσης Πλακεντίας, το οποίο ανοίγει για πρώτη φορά στο κοινό ύστερα από αναστηλωτικές εργασίες τριών ετών οι οποίες ολοκληρώθηκαν το καλοκαίρι.
Για τον λόγο αυτόν επιστρατεύτηκαν περισσότερα από 50 σπάνια βιβλία, έργα τέχνης από τη συλλογή χειρογράφων και παλαιτύπων του Βυζαντινού Μουσείου και από την Ελληνική Βιβλιοθήκη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, τα οποία διηγούνται την εξέλιξη της βιβλιοδεσίας από τον 11ο αιώνα έως τον 19ο αιώνα υπό την επιμέλεια των Αναστασίας Λαζαρίδου, Νίκης Τσιρώνη και με την υποστήριξη των Κωνσταντίνου Στάικου, Μπάμπη Λέγγα και Ζήση Μελισσάκη.
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: