Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου 2012

Οι χάρτες λένε τη δική τους Ιστορία

Ενα μοναδικό οδοιπορικό στον κόσμο μέσα από τη συλλογή του καθηγητή Ορθοπεδικής Παναγιώτη Σουκάκου στο Ιδρυμα Θεοχαράκη  (της Μαίρης Αδαμοπούλου)
Ενα κλικ στο google earth είναι αρκετό για να «περπατήσουμε» είτε στην κοντινή μας πλατεία είτε στη Νέα Υόρκη. Μια εντολή στο GPS αρκεί για να μας πάρει από το χέρι μια άγνωστη φωνή και να μας βγάλει από τον λαβύρινθο, είτε αυτός ονομάζεται στενά της Κυψέλης είτε δαιδαλώδη σοκάκια της Μυκόνου.
Πώς έβρισκαν τον δρόμο τους όμως οι κάτοικοι της πόλης Κατάλ Χουγιούκ - στη σημερινή Τουρκία - το 6200 π.Χ.; Είχαν χαράξει τον αρχαιότερο χάρτη της ανθρωπότητας σε έναν βράχο. Η τέχνη τους διαδόθηκε και εξελίχθηκε, με αποτέλεσμα 4.700 χρόνια αργότερα στην περιοχή Καμόνικα της Ιταλίας σε μια επιφάνεια 4,16 Χ 2,30 μ. να αποτυπωθεί σε έναν βράχο ο παλαιότερος ευρωπαϊκός χάρτης - μια λεπτομερέστατη αποτύπωση ενός νεολιθικού χωριού.
Εκτοτε κύλησε πολύ μελάνι στο χαρτί. Από τους πρώτους υποτυπώδεις χάρτες με προσανατολισμό που σχεδίασαν οι Βαβυλώνιοι το 2500 π.Χ. ώς τον πρώτο επισήμως χαρτογράφο, τον Αναξίμανδρο τον Μιλήσιο, τους συντηρητικούς χάρτες του Μεσαίωνα και τη χρυσή εποχή της χαρτογραφίας - την Αναγέννηση -, ο άνθρωπος προσπάθησε να χωρέσει σε μία επιφάνεια όχι μόνο την κοσμοθεωρία του και να υποστηρίξει ότι η Γη είναι επίπεδη ή σφαιρική, αλλά και να τιμήσει το αρχαιοελληνικό παρελθόν, να σατιρίσει πολιτικές τακτικές και συμμαχίες, να οδηγήσει με επιτυχία εμπόρους και στρατιώτες στον στόχο τους.
Ενα ταξίδι λοιπόν σε αυτόν τον ξεχωριστό κόσμο που είδε με πολλά διαφορετικά μάτια «αυτόν τον κόσμο τον καλό, τον χιλιομπαλωμένο» με οδηγό όχι έναν αλλά 200 χάρτες από τη συλλογή του καθηγητή Ορθοπεδικής Παναγιώτη Σουκάκου προτείνεται από το Ιδρυμα Θεοχαράκη.
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: