Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2012

Διεθνής διάκριση για το Μουσείο της ΑκρόποληςΝα και μια ευχάριστη είδηση για τα μουσεία μας. Το Μουσείο Ακρόπολης βραβεύθηκε την περασμένη Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου με το Keck Award 2012, από το International Institute for Conservation (IIC) στην Βιέννη. Κι αυτό, για τη συντήρηση και αποκατάσταση των Καρυατίδων της νότιας πρόστασης του Ερεχθείου, με τη χρήση τεχνολογίας λέιζερ.
Το βραβείο Keck υιοθετήθηκε από το IIC το 1994, έπειτα από πρωτοβουλία του ζεύγους Sheldon και Caroline Keck, πρωτοπόρων στη συντήρηση έργων τέχνης και απονέμεται κάθε δύο χρόνια, «στο άτομο ή την ομάδα που έχει συμβάλλει κατά τον μέγιστο δυνατό τρόπο στην προώθηση της κατανόησης και εκτίμησης των επιτευγμάτων του έργου της συντήρησης».

Η επιτυχία βέβαια του Μουσείου Ακρόπολης, ήταν ότι έφερε τους επισκέπτες του σε άμεση επαφή με τη διαδικασία καθαρισμού που μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει να περιορίζεται σε κλειστά για το κοινό εργαστήρια. Από τον Δεκέμβριο του 2010 τουλάχιστον δυο εκατομμύρια επισκέπτες παρακολούθησαν τις εργασίες των συντηρητών βλέποντας όλα τα στάδια «θεραπείας» των Καρυάτιδων με την πρωτοποριακή τεχνική λέιζερ που αναπτύχθηκε για τον συγκεκριμένο σκοπό από το Μουσείο Ακρόπολης και το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας Κρήτης (ΙΗΔΛ-ΙΤΕ). Και όπως σημειώνουν οι ειδικοί του μουσείου: «Η ειδικά σχεδιασμένη πλατφόρμα επιτρέπει την απομόνωση ενός αγάλματος και τα ειδικά προστατευτικά πετάσματα που την περικλείουν εμποδίζουν την ακτινοβολία να βλάψει τους επισκέπτες, οι οποίοι παρακολουθούν σε οθόνη την εργασία της συντήρησης». Πάντα υπάρχουν τρόποι να φέρεις κοινό στα μουσεία αλλά και να αποσπάσεις βραβεία.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: