Τρίτη, 6 Νοεμβρίου 2012

Ιωάννα Α’ της Καστίλης, 6 Νοεμβρίου 1479 γεννήθηκε η τελευταία μονάρχης του Οίκου Τρασταμάρα

Σημαντικά γεγονότα… σαν σήμερα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
 
 ά  ίΗ Ιωάννα της Καστίλης (ισπ. Juana I) (6 Noεμβρίου 147912 Aπριλίου 1555) ή και Ιωάννα η Τρελή ήταν συμβασίλισσα στο θρόνο της Καστίλης μαζί με τον σύζυγό της, Φίλιππο τον Ωραίο, και αργότερα επίσης ως βασίλισσα της Αραγωνίας μαζί με το γιο της, Κάρολο Ε΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.[1]
Έμεινε γνωστή για την εμμονή που είχε για το σύζυγό της, την απώλεια του οποίου δεν ξεπέρασε ποτέ. Ήταν η τελευταία μονάρχης του Οίκου Τρασταμάρα και ο γάμος της με το Φίλιππο καθιέρωσε τη δυναστεία των Αψβούργων στην Ισπανία.

 

Η ζωή της

Η Ιωάννα ήταν κόρη των Καθολικών Βασιλέων Φερδινάνδου της Αραγωνίας και Ισαβέλας της Καστίλλης. Γεννήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 1479 στο Τολέδο.
Ήταν το τρίτο παιδί του βασιλικού ζεύγους και το 1496 στα πλαίσια της σύναξης συμμαχίας μεταξύ των ισπανικών βασιλείων και των Αψβούργων παντρεύτηκε τον Αρχιδούκα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και Δούκα της Βουργουνδίας Φίλιππο τον Ωραίο. Το ζεύγος απέκτησε έξι παιδιά, την Ελεονόρα (1498), τον Κάρολο (1500), την Ισαβέλα (1501), τον Φερδινάνδο (1503), τη Μαρία (1505), και την Κατερίνα(1507), που όλα έφτασαν στην ώριμη ηλικία, πράγμα πολύ σπάνιο για εκείνη την εποχή.
Μια σειρά από θάνατοι την άφησαν από το 1502 μοναδικό απόγονο του βασιλικού ζεύγους και διάδοχο των στεμμάτων της Καστίλλης και της Αραγωνίας. Μετά το θάνατο της μητέρας της το 1504 αναχώρησε με το σύζυγό της για την Ισπανία, προκειμένου να διεκδικήσει την κληρονομιά της. Την ίδια περίοδο ο πατέρας της κατήγγειλε τον γαμπρό του ότι κρατούσε την Ιωάννα φυλακισμένη και γι' αυτό αρνείτο να του παραδώσει την εξουσία, ζητώντας από τα Κορτέζ να τον ανακηρύξουν συμβασιλέα της κόρης του. Αρχικά το ζεύγος Φιλίππου και Ιωάννας κατάφερε να εξασφαλίσει την υποστήριξη των Κορτέζ, όμως ενώ οι δύο πλευρές ετοιμάζονταν για εμφύλιο πόλεμο, και οι δυο εν ονόματι των δικαιωμάτων της Ιωάννας ο Φίλιππος πέθανε από τύφο. Ο θάνατος του Φιλίππου το Σεπτέμβριο του 1506 βρήκε την Ιωάννα έγκυο στην Κατερίνα.
Ο θάνατος του πολυαγαπημένου συζύγου της την συντάραξε ψυχολογικά (λέγεται ότι η ήδη ευαίσθητη ψυχολογικά Ιωάννα κατέρρευσε μετά από αυτό). Μετά από την ψυχολογική της κατάρρευση τα Κορτέζ της Καστίλλης αναγνώρισαν ως συμβασιλέα-αντιβασιλέα τον Φερδινάνδο, ο οποίος περιόρισε την κόρη του στο κάστρο της Τορντεσίλλας, όπου θα περάσει τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής της. Μετά το θάνατό του Φερδινάνδου η εξουσία θα περάσει στον Κάρολο Α΄, ο οποίος θα επισκεφθεί την μητέρα του, χωρίς όμως να την απελευθερώσει. Κατά τη διάρκεια της επανάστασης των Κομουνέρος (Πόλεμος των Κοινοτήτων), το 1520 οι επαναστάτες θα καταλάβουν το κάστρο και θα ανακηρύξουν την Ιωάννα μοναδική βασίλισσα. Μετά την κατάπνιξη της επανάστασης η Ιωάννα θα περιοριστεί και θα τεθεί σε αυστηρή επιτήρηση μέχρι το θάνατό της. Αν και λέγεται ότι έπασχε από σχιζοφρένεια, δεδομένου ότι υπήρξε πιόνι στα χέρια του πατέρα, του συζύγου και του γιου της δεν μπορεί να είναι σίγουρο σε ποιο βαθμό η ψυχολογική της υγεία ήταν διαταραγμένη.
Πέθανε στις 12 Απριλίου 1555 στο κάστρο της Τορντεσίλλας. Με το θάνατό της χάθηκε και ο τελευταίος γόνος των αυτοχθόνων Ισπανών Βασιλέων.

Παραπομπές

Εξωτερικές Συνδέσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια: