Κυριακή, 16 Ιουνίου 2013

Άνταμ Σμιθ, 16 Ιουνίου 1723 γεννήθηκε ο Σκωτσέζος οικονομολόγος και ηθικός φιλόσοφος

Σημαντικά γεγονότα… σαν σήμερα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
 
Ο Άνταμ ΣμιθO Άνταμ Σμιθ (αγγλικά: Adam Smith, 16 Ιουνίου 1723 - 17 Ιουλίου 1790) ήταν Σκωτσέζος οικονομολόγος και ηθικός φιλόσοφος. Θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους της πολιτικής οικονομίας και θεμελιωτής της σχολής των κλασικών οικονομικών. Ένας από τους κύριους εκπροσώπους του Σκωτσέζικου Διαφωτισμού, ο Σμιθ είναι συγγραφέας των έργων «Θεωρία των ηθικών συναισθημάτων» και «Μια έρευνα της φύσης και των αιτιών του πλούτου των εθνών», με το δεύτερο να αναφέρεται συνήθως απλά ως Ο Πλούτος των Εθνών και να θεωρείται ως το κύριο έργο του Σμιθ και η πρώτη νεωτερική εργασία πάνω στα οικονομικά.

Ο Σμιθ μελέτησε ηθική φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Με το πέρας των σπουδών του έδωσε μια σειρά από δημόσιες διαλέξεις στο Εδιμβούργο που οδήγησαν στη συνεργασία του με τον Ντέιβιντ Χιουμ κατά τη διάρκεια του Σκωτσέζικου Διαφωτισμού. Ο Σμιθ κατέλαβε θέση καθηγητή στην Γλασκώβη όπου δίδαξε ηθική φιλοσοφία και δημοσίευσε τη Θεωρία των ηθικών συναισθημάτων. Μετέπειτα ο Σμιθ ανέλαβε θέση επισκέπτη καθηγητή, κάτι που του επέτρεπε να ταξιδέψει στην Ευρώπη και να συναναστραφεί με άλλους διανοούμενους της εποχής του. Μετά το τέλος των ταξιδιών του, ο Σμιθ επέστρεψε στη Σκωτία όπου για τα επόμενα δέκα χρόνια αφιερώθηκε στη συγγραφή του Πλούτου των Εθνών έχοντας σαν κύρια πηγή τις σημειώσεις των διαλέξεών του. Ο Πλούτος των Εθνών δημοσιεύτηκε το 1776 ενώ ο Σμιθ πέθανε το 1790.

Βιογραφικό

Νεότητα
Ο Σμιθ γεννήθηκε στην πόλη Κιρκάλντυ της Σκωτίας. Ήταν γιος της Μαργαρίτας Ντάγκλας. Ο πατέρας του λεγόταν επίσης Άνταμ Σμιθ και εργάστηκε ως δικηγόρος και δημόσιος υπάλληλος. Παντρεύτηκε την Μαργαρίτα Ντάγκλας το 1720, αλλά πέθανε 6 μήνες πριν την γέννηση του Άνταμ Σμιθ. Αν και η ακριβής ημερομηνία γέννησης του δεν είναι γνωστή, έχει διασωθεί η ημερομηνία της βάπτισης του (5 Ιουνίου 1723). Ελάχιστα γνωρίζουμε για την παιδική του ηλικία. Ο σκωτσέζος δημοσιογράφος και βιογράφος του Σμιθ, Τζον Ραη, αναφέρει πως ο Σμιθ απήχθη από τσιγγάνους στην ηλικία των τεσσάρων ετών και απελευθερώθηκε μόνο αφού κάποιοι οργάνωσαν αποστολή για την διάσωση του. Ο Άνταμ Σμιθ φέρεται να ήταν στενά συνδεδεμένος με την μητέρα του, η οποία τον ενθάρρυνε να πραγματοποιήσει τις ακαδημαϊκές του φιλοδοξίες. Ο Άνταμ Σμιθ παρακολούθησε το σχολείο Μπουργκ από το 1729 ως το 1737,όπου μελέτησε λατινικά, μαθηματικά και ιστορία.
Εκπαίδευση
Ο Άνταμ Σμιθ εισήχθη στο πανεπιστήμιο της Γλασκώβης στην ηλικία των δεκατεσσάρων ετών,όπου σπούδασε ηθική φιλοσοφία. Στη Γλασκώβη ο Σμιθ ανέπτυξε το πάθος του για την ελευθερία, τον λογισμό και την ελευθερία του λόγου.Το 1740 κέρδισε το βραβείο Σνελ και άφησε το πανεπιστήμιο της Γλασκώβης για να παρακολουθήσει το κολλέγιο Μπάλιολ της Οξφόρδης.
Το 1751 έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, ενώ το 1776 μετακόμισε στο Λονδίνο. Διετέλεσε μέλος της Βασιλικής εταιρείας του Εδιμβούργου. Πέθανε στο Εδιμβούργο στις 17 Ιουλίου 1790.

Συνεισφορά

Το έργο του Ο Πλούτος των Εθνών υπήρξε μία από τις πρώτες προσπάθειες να μελετηθεί η ιστορική ανάπτυξη της βιομηχανίας και του εμπορίου στην Ευρώπη. Αυτό το έργο βοήθησε στη δημιουργία της σύγχρονης ακαδημαϊκής πειθαρχίας των οικονομικών και παρέσχε μία από τις πιο γνωστές διανοητικές δικαιολογήσεις του ελεύθερου εμπορίου, του καπιταλισμού και του ελευθερισμού.

Έργα του Άνταμ Σμιθ στα νέα ελληνικά

  • Έρευνα για τη φύση και τις αιτίες του πλούτου των εθνών. Βιβλία Ι και ΙΙ. Μετάφρ. Χρήστος Βαλλιάνος, Επιμ. Γιάννης Μηλιός. «Ελληνικά Γράμματα», Αθ. 2000 (2η έκδοση, Πρόλογος Γ. Δουράκης, «Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη», Αθ. 2010).
  • Έρευνα για τη φύση και τα αίτια του πλούτου των εθνών. Εισαγωγή-Μετάφρ. Δημήτριος Καλιτσουνάκης, Πρόλογος Πέτρος Γέμτος. 2η έκδοση, «Παπαζήσης», Αθ. 1999 (1991¹).

Δείτε επίσης


Δεν υπάρχουν σχόλια: