Τρίτη, 9 Ιουλίου 2013

Eννέα δημοτικές βιβλιοθήκες με Media Labs που θα θέλετε να πάτε

Future Library Media Labs

Eννέα δημοτικές βιβλιοθήκες με Media Labs που θα θέλετε να πάτε

Eννέα δημοτικές βιβλιοθήκες με Media Labs που θα θέλετε να πάτε

Στις 9 Ιουλίου 2013, με αξιοπρόσεκτη ταπεινότητα, οι εκπρόσωποί τους -ο πρωτεργάτης του μη κερδοσκοπικού οργανισμού που συστήθηκε για αυτό το σκοπό, Future Library κος Δημήτρης Πρωτοψάλτου και η Εύα Πολυζωγοπούλου, επικεφαλής διαχειρίστρια δωρεών για την Παιδεία, την Υγεία, τις Τέχνες και τον Πολιτισμό στο Ίδρυμα Στ.Νιάρχος, αλλά και ο κοςΔιονύσης Κολοκωτσάς από την Google-, παρουσίασαν τις βιβλιοθήκες του μέλλοντος.

Eννέα δημόσιες/δημοτικές βιβλιοθήκες ανά την Ελλάδα θα μεταμορφωθούν μέχρι το τέλος του 2013 σε Media Labs, χώρους  που μπορεί κανείς όχι μόνο να μάθει, να μοιραστεί και να παίξει αλλά και να δημιουργεί, υπό την σκέπη τους και τις οδηγίες καταρτισμένων βιβλιοθηκονόμων στις νέες τεχνολογίες.

Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και σχεδιασμός των media labs έχει ήδη ολοκληρωθεί. H κατασκευή των media labs αναμένεται να ξεκινήσει αυτό το καλοκαίρι. Στόχος, τα media labs να εγκαινιαστούν το Δεκέμβριο του 2013, πλαισιωμένοι από έναν μαραθώνιο δημιουργικών και καινοτόμων δράσεων. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, υπάλληλοι των Βιβλιοθηκών αυτών θα εκπαιδευτούν έτσι, ώστε να μπορέσουν να υποστηρίξουν κατάλληλα τους νέους αυτούς χώρους.

Οι 9 Βιβλιοθήκες με Media Lab:
  1. Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας
  2. Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς
  3. Παπαχαραλάμπειος Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπάκτου
  4. Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης
  5. Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων
  6. Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορίνθου
  7. Δημοτική Βιβλιοθήκη Κερατσινίου-Δραπετσώνας
  8. Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης
  9. Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων
Φαίνεται, οι δημοτικές βιβλιοθήκες μπορούν να μεταμορφωθούν σε χώρους που θα θέλουμε διακαώς να πηγαίνουμε και μάλιστα κατ'εξακολούθηση.

«Τα MEDIA Labs θα δώσουν ευκαιρίες κυρίως σε εφήβους, μαθητές, φοιτητές, νέους επαγγελματίες, ανέργους και μετανάστες να εκτεθούν στις τέχνες και την τεχνολογία. Είναι μια συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με μεγαλύτερη πρόκληση, πέρα από το σχεδιασμό καινοτόμων υπηρεσιών και την κατασκευή μοντέρνων χώρων, να μπορέσουμε να διοχετεύσουμε το μικρόβιο του πειραματισμού και της επιχειρηματικότητας στο DNA των βιβλιοθηκών, ως οργανισμών», αναφέρει χαρακτηριστικά ο διαχειριστής του Future Library, κ. Δημήτρης Πρωτοψάλτου.

Η κυρία Εύα Πολυζωγοπούλου, Επικεφαλής της Ομάδας Παιδείας, Τέχνης και Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» δήλωσε, κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου: «Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» πιστεύει ακράδαντα στην ανάγκη να υποστηρίξουμε με όσα μέσα διαθέτουμε τις πρωτοβουλίες εκείνες και τις δράσεις που θα εξοπλίσουν με τα αναγκαία εφόδια την κοινωνία για τον εικοστό πρώτο αιώνα. Αυτή η πίστη είναι που οδηγεί το Ίδρυμα να διαθέτει πάνω από το 60% των συνολικών του δωρεών σε προγράμματα για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τις τέχνες, πολλά από τα οποία απευθύνονται στους νέους και στην δημιουργική χρήση των νέων τεχνολογιών».

Το 2011 ιδρύθηκε στην Βέροια ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με την επωνυμία Future Library (H Βιβλιοθήκη του Μέλλοντος). Προήλθε από την βραβευμένη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας. Το προηγούμενο έτος, η βιβλιοθήκη αυτή είχε πάρει το βραβείο Πρόσβασης στην Μάθηση από το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates. Κι αυτό καθώς, διακρίθηκε ως καινοτόμος μια δημόσια βιβλιοθήκη που εκτός από πολύτιμα, αν και σκονισμένα βιβλία, παρέχει πρόσβαση στην πληροφορία και μέσω υπολογιστών και Ίντερνετ με τη βοήθεια καταρτισμένων ανθρώπων.

Στόχος του Future Library, «να μεταμορφώσει τις ελληνικές δημόσιες βιβλιοθήκες σε μοναδικά κέντρα δημιουργικότητας, καινοτομίας και μάθησης».

Φιλόδοξος στόχος εν καιρώ κρίσης, αναγνωρίζουν οι ομιλητές της εκδήλωσης. Πάντως, μέσα σε δύο χρόνια, εκατοντάδες παιδιά επισκέπτονται καθημερινά τις δημοτικές βιβλιοθήκες του μέλλοντος και δεκάδες χιλιάδες συμμετέχουν στις δράσεις που ζωντανεύουν τα βιβλία και αναδεικνύουν την αξία τους. Το γεγονός φανερώνει ότι οι τοπικές κοινωνίες έχουν ανάγκη από τέτοιες κοινότητες, «έχουν ανάγκη από αξίες» είπε ο δήμαρχος Χανίων, κοςΜανώλης Σκουλάκης. «Αυτό που συμβαίνει στην δημοτική βιβλιοθήκη είναι μια μικρή, μεγάλη επανάσταση», συμφώνησαν ως αυτόπτες μάρτυρες, ο δήμαρχος Ηλιουπόλεως Βασίλης Βασαλόπουλος και ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Λουκάς Τζανής.

Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» είναι ο αποκλειστικός δωρητής του Future Library. Σκοπός της δωρεάς του Ιδρύματος είναι να αναπτυχθεί ένα βιώσιμο δίκτυο δημοσίων και δημοτικών βιβλιοθηκών, σε όλη την επικράτεια, το οποίο θα συνδεθεί με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στις νέες της εγκαταστάσεις, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ενισχύοντας στη συνείδηση του κόσμου τη σπουδαιότητα του θεσμού των βιβλιοθηκών ως κέντρων μάθησης, δημιουργικότητας και διάδρασης.  Tο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην Αθήνα συνιστά την μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος (€566 εκατομμύρια).

Το Κέντρο Πολιτισμού αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2015 και ως τότε ο αριθμός των δημοτικών βιβλιοθηκών του μέλλοντος με media labs αναμένεται να τριπλασιαστεί, σύμφωνα με τον κο Πρωτοψάλτου. Εντούτοις,ξεπερνούν τις 100 οι δημοτικές βιβλιοθήκες που συμμετέχουν στην δεύτερη εκστρατεία του Future Library από τις 15 Ιουνίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2013 και μας καλούν σε πλήθος απίθανων εκδηλώσεων.

Στη Συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκε το φιλόδοξο έργο της δημιουργίας των Media Labs, σε συνεργασία με 9 Δημόσιες/Δημοτικές Βιβλιοθήκες της χώρας από το Future Library, με την αποκλειστική χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», καθώς και η έναρξη συνεργασίας του Future Library με τη Google.

Δίκτυο Πρωτοπόρων Υπαλλήλων: Πρωτοπόροι βιβλιοθηκονόμοι επιμορφώνονται από την Google στην χρήση νέων τεχνολογιών

Η Google συμμετέχει στην προσπάθεια του Future Library και συνεισφέρει στην επιμόρφωση των πρόθυμων βιβλιοθηκονόμων στις δημοτικές βιβλιοθήκες στην χρήση των νέων τεχνολογιών. Επιπλέον, οι χώροι των δημοτικών βιβλιοθηκών ανακαινίζονται με την μελετημένη ανασχεδίασή τους από το επιλεγμένο αρχιτεκτονικό γραφείο A&M Architects ώστε να είναι ευχάριστοι και νεανικοί, εμπνευσμένοι από τους χώρους εργασίας στο Googleplex, ώστε να ευνοούν την δημιουργικότητα αλλά και την συνεργασία.

Ο VP της εταιρίας A&M Architects κ. Αλέξανδρος Κομνηνός, αναφέρει για τα Media Labs: «Το σχεδιαστικό εργαλείο επιλογής οργανώνει σε ζώνες δραστηριοτήτων, όπως studio επεξεργασίας ήχου και εικόνας, ζώνη διαδραστικής συνεργασίας και δημιουργίαςομαδικής και ατομικής μελέτης και επικοινωνίας. Στοχεύοντας έτσι, στην ενοποίηση του φυσικού με τον ψηφιακό χώρο μέσα από άνετους, εργονομικούς και ελκυστικούς χώρους που συνεργάζονται για την υποστήριξη αυτής της ιδέας».

Δήμαρχοι από τις πόλεις όπου στεγάζονται οι εννέα πρώτες δημοτικές βιβλιοθήκες του μέλλοντος (Ηλιούπολης, Δραπετσώνας-Κερατσινίου, Κορίνθου, Ναυπάκτου, Τρικάλων, Βέροιας, Χανίων, Λιβαδειάς) ήταν παρών στην εκδήλωση του Ιδρύματος Στ.Νιάρχου και επαίνεσαν με τις παρεμβάσεις τους την πρωτοβουλία του Future Library και το ορατό αποτέλεσμα των ενεργειών τους.

Πάντως, πρόκειται για μια σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και, ως τέτοιο, θα χρειαστεί και ο δημόσιος τομέας να κινηθεί με ανάλογη ταχύτητα, επεσήμανε ο κος Πρωτοψάλτου, ώστε να διασφαλιστεί το ζητούμενο, δηλαδή η βιωσιμότητα των δημοτικών βιβλιοθηκών του μέλλοντος. Εμείς πάντως, θα σπεύσουμε να τις δούμε τώρα και σας προτείνουμε να κάνετε το ίδιο.

Ανθή Παναγιωτάκη
@techingr

Δεν υπάρχουν σχόλια: