Πέμπτη, 8 Αυγούστου 2013

Βιβλιοθήκες και δημιουργία. Media Lab στην Κεντρική Βιβλιοθήκη Κερατσινίου

Βιβλιοθήκες και δημιουργία (Της Oλγας Σελλα, εφημερίδα "Καθημερινή")
Είναι, ειδικά σε τέτοιους καιρούς, η πιο ουσιαστική επένδυση: η επένδυση στην εκπαίδευση, τη μόρφωση, στην καλλιέργεια της δημιουργικότητας των νέων ανθρώπων. Το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» κινείται επίμονα και υπομονετικά προς αυτήν την κατεύθυνση, επενδύοντας λιγότερα ή περισσότερα χρήματα. Τελευταία του πρωτοβουλία -με τη συμβολή της Google- η εξοικείωση των νέων ανθρώπων μέσα από τις υπάρχουσες δημοτικές βιβλιοθήκες που θα αναδιοργανωθούν για να φιλοξενήσουν αυτές τις δράσεις, η λειτουργία Media Labs, μέσα από το δίκτυο Future Library. Σε εννέα Δημοτικές και Δημόσιες Βιβλιοθήκες της χώρας θα ανακατασκευαστούν χώροι, θα αγοραστεί εξοπλισμός, θα εκπαιδευτεί το προσωπικό και θα διοργανωθούν δράσεις που θα προωθούν τη χρήση και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Στις βιβλιοθήκες της Δράμας, της Λιβαδειάς, της Ναυπάκτου, της Κοζάνης, των Τρικάλων, της Κορίνθου, του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας, της Ηλιούπολης και των Χανίων, από τον ερχόμενο Δεκέμβριο θα υπάρχουν νέοι χώροι πρόσβασης στη γνώση, νέοι χώροι ανταλλαγής πληροφοριών και πρόσβασης στην καινοτομία.
Ναι, η απάντηση για το πώς ο χώρος του βιβλίου, σε κάθε μορφή, ο τομέας της γνώσης και η κριτική αξιοποίησή τους από τους νέους ανθρώπους είναι να τους προσκαλέσεις σε χώρους που τους είναι οικείοι. Ετσι, οι νέοι χώροι που θα δημιουργηθούν στις εννέα βιβλιοθήκες θα έχουν ζώνες δραστηριότητας, αναγνωστήριο, όπου η ανάγνωση θα γίνεται σε πουφ, μουσικό στούντιο, σταθμούς πρόσβασης στο Διαδίκτυο, τοίχο έκφρασης και χώρο δημιουργίας. Και το στοίχημα είναι να ενταχθούν και να συνεργαστούν με την τοπική κοινωνία και τους νέους χρήστες των βιβλιοθηκών οι παραγωγικές και δημιουργικές δομές της χώρας. Η πρόσκληση ήδη έχει αποσταλεί.

Και ίσως μέσω αυτής της αργής αλλά σίγουρης διαδρομής, σε λίγα χρόνια να μην είναι εξαίρεση οι μαθητικοί λογοτεχνικοί διαγωνισμοί, όπως αυτός που φιλοξενείται και φέτος στην Ανδρο στις 17 Αυγούστου. Σε λίγα χρόνια ίσως, ελπίζουμε, η εξαίρεση να είναι οι πολίτες γύρω μας, που πρώτα θα φωνασκούν και μετά θα σκέφτονται. Η εξαίρεση θα είναι οι ομάδες εκείνες του πληθυσμού που θα πιστεύουν ότι πειθώ και βία είναι οπωσδήποτε αλληλένδετες.

Η πλειοψηφία (ονειρεύομαι εγώ, αλλά πώς αλλιώς μπορεί να γίνει;) θα είναι οι πολίτες που θα ακούνε, θα σκέφτονται, θα μετρούν και θα αποφασίζουν. Και φυσικά θα δημιουργούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: