Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2013

Σαββατοκύριακο γιορτής στα μουσεία

Στα «Πρόσωπα του Χρόνου» είναι αφιερωμένες οι φετινές Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στον εορτασμό των οποίων συμμετέχουν οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία ολόκληρης της χώρας το Σάββατο και την Κυριακή, με ελεύθερη είσοδο και αξιόλογες εκδηλώσεις. Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στο σχολικό και προσχολικό κοινό - θεσμό που καθιέρωσε η Ελλάδα από την πρώτη χρονιά συμμετοχής της και σταδιακά υιοθετείται από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Εκπαιδευτικές δράσεις και ξεναγήσεις για μαθητές πραγματοποιούνται, μεταξύ άλλων, στην Ακρόπολη, την Αρχαία Αγορά της Αθήνας, τον Λόφο Φιλοπάππου, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το κτίριο Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και δεκάδες άλλους χώρους. Ωστόσο, στα παιδιά είναι αφιερωμένες και πολλές από τις δράσεις του Σαββατοκύριακου, όπως το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αιώνας και Καιρός: στιγμές από το χρονικό του Χρόνου» του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου (29/9, 10 π.μ.) ή τα παιχνίδια ρόλων «Μυστήριο από το παρελθόν» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και «Η κλοπή» στο Κάστρο Τρικάλων (28/9).

Για το ενήλικο κοινό, θεματικές ξεναγήσεις διοργανώνει το Μουσείο Ακρόπολης, συναυλία με τον Μάριο Στρόφαλη και το QuartetEuropean Taxim φιλοξενείται στο Νομισματικό Μουσείο (29/9 8 μ.μ.), ενώ το Μουσείο Ηρακλειδών προσφέρει θεματικά εικαστικά εργαστήρια σε συνεργασία με την ART ACTS (28 και 29/9). Περιοδική έκθεση και διαλέξεις με θέμα «Τα ηλιακά ρολόγια και η μέτρηση του χρόνου στην αρχαιότητα», καθώς και παρουσίαση της δουλειάς των συντηρητών του προγραμματίζει το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά (29/9). Ακόμα, προβολές με θέμα «Η Αθηναϊκή Αγορά στο πέρασμα του Χρόνου: μεταμορφώσεις του αστικού τοπίου» (28 και 29/9 από τις 9 π.μ.) και παρουσίαση του λυρικού δράματος «Προμηθέας Δεσμώτης» (29/9, 1 μ.μ.). θα φιλοξενηθούν στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας, ενώ την Κυριακή στις 5 μ.μ. θα γίνει θεματική ξενάγηση στους λόφους Μουσών, Πνυκός και Νυμφός.
Στη Θεσσαλονίκη, το Μουσείο Κινηματογράφου ετοιμάζει αφιέρωμα στην «ψευδαίσθηση του Χρόνου στον κινηματογράφο» με προβολή της ταινίας «Η θυσία του Κόρτσακ» του Αντρέι Βάιντα (28-29/9) και στην Ανω Πόλη πραγματοποιείται έκθεση τοιχογραφιών με θέμα «Από τις τοιχογραφίες του 19ου αιώνα στα γκράφιτι του 21ου». Οι επισκέπτες του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις συλλογές του και τις εκκλησίες της πόλης, φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας εκθέτουν έργα τους στο τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας παρουσιάζει έκθεση κόμικ βασισμένη στο διήγημα «Agence Consulaire de France» του Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλου. Το πλήρες πρόγραμμα είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του υπουργείου Πολιτισμού (www.culture.gr).
(ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ¨ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")

Δεν υπάρχουν σχόλια: