Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2013

«Καταφύγιο» στην κρίση βιβλιοθήκες της Αθήνας Σημαντική αύξηση δανεισμού βιβλίων

Ένα νέο «καταφύγιο», με τη μορφή των δανειστικών βιβλιοθηκών, έχει αρχίσει να χτίζεται στην Ελλάδα. Την τελευταία διετία, πλήθος κόσμου συρρέει στις βιβλιοθήκες για να δανειστεί βιβλία, και σε όλες τις περιοχές της Αθήνας η ανάγνωση λειτουργεί συχνά ως βάλσαμο στην απελπισία της κρίσης.
Ενδεικτικό των νέων δεδομένων είναι ότι μόνο στη βιβλιοθήκη Κερατσινίου η κίνηση αυξάνεται κατακόρυφα κάθε χρόνο με το ποσοστό του αναγνωστικού και δανειστικού κοινού να έχει αυξηθεί κατά 40% σε σχέση με πέρυσι.

Όπως ανέφεραν στο in.gr στελέχη της δανειστικής βιβλιοθήκη του δήμου, ο αριθμός των μελών έχει εκτοξευθεί στους 15.000 από περίπου 10.000 το 2012 και οι κάτοικοι του Κερατσινίου «αγκαλιάζουν» όλο και περισσότερο τις βιβλιοθήκες.

Όσο «βαθαίνει» η κρίση τόσο περισσότερο τις έχουν ανάγκη, μια που –όπως αναφέρουν οι άνθρωποι της βιβλιοθήκης «ο χώρος ανοίγει στο κοινό τις πύλες» της ψυχολογικής στήριξης και της ψυχαγωγίας» .

«Ο κόσμος εν μέσω κρίσης στρέφεται στον πολιτισμό. Οι περισσότεροι είναι απογοητευμένοι. Άνθρωποι που δούλευαν για 30 χρόνια τώρα έχουν βρεθεί στο δρόμο. Η πλειοψηφία των ατόμων που έρχονται στη βιβλιοθήκη είναι άνεργοι , συνταξιούχοι και φοιτητές του ανοιχτού Πανεπιστημίου», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Και προσθέτουν ότι η βιβλιοθήκη προσελκύει μεγαλύτερες ηλικίες που έχουν ανάγκη να εξωτερικεύσουν τον πόνο τους και να ψυχαγωγηθούν εποικοδομητικά, καθώς –δεδομένου ότι είναι άνεργοι- δεν μπορούν πλέον να αγοράσουν βιβλία σε εβδομαδιαία βάση. 
Το βιβλίο λειτουργεί ως «βάλσαμο» και σε μια άλλη συνοικία της Αθήνας, το Χαϊδάρι. Η συντριπτική πλειονότητα των επισκεπτών της βιβλιοθήκης είναι άνεργοι, ηλικίας 35 έως 50 ετών και αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Ο δανεισμός έχει αυξηθεί κατακόρυφα, καθώς «η αγορά βιβλίου φαντάζει για πολλούς απρόσιτη, και ο κόσμος προσπαθεί να ξεφύγει από τον γολγοθά της ανεργίας» ανέφερε εργαζόμενος της βιβλιοθήκης Χαϊδαρίου.

Η «άνθιση» των δανειστικών βιβλιοθηκών δεν περιορίζεται σε περιοχές με συγκεκριμένα οικονομικά ή κοινωνικά κριτήρια, αλλά αντίθετα αφορά το σύνολο των κατοίκων της πρωτεύουσας.
Ενδεικτικό είναι ότι εντυπωσιακή άνοδο στο δανεισμό έχει καταγράψει τα τελευταία χρόνια και η βιβλιοθήκη Ηλιούπολης. Το 2013 «ώθησε» περισσότερο κόσμο στην εναλλακτική του δανεισμού σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος..

«Μπορεί ο κόσμος να έχει τη δυνατότητα να δανείζεται δύο βιβλία για είκοσι μέρες, ζητά, όμως πρόσβαση σε περισσότερα», αναφέρουν από τη βιβλιοθήκη της Ηλιούπολης, δίνοντας ένα σαφές στίγμα του αυξημένου ενδιαφέροντος.

Ο κόσμος στρέφεται στις δανειστικές βιβλιοθήκες και σε περιοχές των Βορείων Προαστίων, όπως για παράδειγμα το Χαλάνδρι και το Μαρούσι.

Στη βιβλιοθήκη Χαλανδρίου συγκεκριμένα, τα βιβλία που «αλλάζουν χέρια » καθημερινά αγγίζουν τα 50 – 60, ενώ όπως ανέφεραν, στην επιλογή του δανεισμού καταφεύγουν κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας καθώς, μια που αδυνατούν να αγοράσουν βιβλία.

«Ο κόσμος έχει γυρίσει στην κλασσική λογοτεχνία, τις μελέτες και τα δοκίμια», ανέφερε χαρακτηριστικά εργαζόμενη της βιβλιοθήκης Χαλανδρίου, ενώ τόνισε πως μεγάλη απήχηση έχουν και τα βιβλία που κινούνται γύρω από την κρίση.

Η μεγάλη επισκεψιμότητα της βιβλιοθήκης έγκειται και στο ότι ο κόσμος βρίσκει «πάτημα» για να μιλήσει μέσα από τις λέσχες ανάγνωσης. Στις λέσχες αυτές δεν γίνεται μόνο η παρουσίαση του βιβλίου, αλλά ανοίγεται και ένα πεδίο συζήτησης με ψυχολόγους.

Αντίστοιχα, πόλο έλξης αποτελεί και η βιβλιοθήκη Αμαρουσίου, με τα βιβλία που «φεύγουν» καθημερινά να ανέρχονται στα 100. Η βιβλιοθήκη προσελκύει μια μεγάλη γκάμα ηλικιών, μια που λειτουργεί ως κέντρο πολλών δραστηριοτήτων. Όπως είπαν από τη βιβλιοθήκη του δήμου, οι κάτοικοι που προσέρχονται δεν είναι κατά κύριο λόγο άνεργοι , αλλά αντίθετα εκείνοι αναζητούν έναν διαφορετικό τρόπο ψυχαγωγίας μέσα από λογοτεχνικά βιβλία.
Ελισάβετ Σταμοπούλου (in.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: