Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2014

Tο «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» συνεχίζεται σε Χαλάνδρι, Κερατσίνι-Δραπετσώνα και Ηλιούπολη

Tο «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος»
συνεχίζεται σε Χαλάνδρι, Κερατσίνι-Δραπετσώνα και Ηλιούπολη

Παρουσίαση του προγράμματος εκδηλώσεων έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2014

Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2014

Σε συνέχεια των πολύ επιτυχημένων εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χαϊδαρίου, την Εθνική Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) και την Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων, το «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» συνεχίζει την πορεία του και προσκαλεί το κοινό να ανακαλύψει το έργο που φιλοδοξεί να αλλάξει την καθημερινότητα των πολιτών, σε λίγα μόλις χρόνια.
Ήδη, πάνω από 1.000 άτομα, ηλικίας 4 έως 75 ετών, συμμετείχαν στις εκδηλώσεις του Προγράμματος κατά το διάστημα Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2013, «αγκαλιάζοντας» το όραμά του και λαμβάνοντας μέρος στις δημιουργικές πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και «πράσινες» προτάσεις του. Η ανταπόκριση του κοινού αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, καθώς το αισιόδοξο μήνυμα του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) θα «ταξιδέψει» έως και τις 27 Φεβρουαρίου 2014, σε Χαλάνδρι, Κερατσίνι-Δραπετσώνα και Ηλιούπολη.

Το δεύτερο μέρος του Προγράμματος «Ταξίδι προς το ΚΠΙΣΝ» ξεκινά με μελωδικό τρόπο την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου στο Χαλάνδρι, όπου το οπερατικό έργο «Ντον Τζοβάννι» του Μότσαρτ θα παρουσιαστεί στο κοινό, με τη μορφή της «Όπερας της Βαλίτσας», από την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ), εγκαινιάζοντας ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν έως τα τέλη Φεβρουαρίου σε Χαλάνδρι, Κερατσίνι-Δραπετσώνα και Ηλιούπολη.
Οι εκδηλώσεις αυτές αφορούν τις εξής δράσεις:
  
·         Αναγνώσεις αποσπασμάτων από αγαπημένα βιβλία από δημοφιλείς Έλληνες καλλιτέχνες

·         Αγώνες ρητορικής (debate) σε θέματα που απασχολούν τη νέα γενιά. Όλοι όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στους αγώνες, θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στις συνεργαζόμενες δημοτικές βιβλιοθήκες.

·         Κινηματογραφικό εργαστήριο για τη δημιουργία ερασιτεχνικών ταινιών και προβολή των ταινιών αυτών στο κοινό. Η διάρκεια του εργαστηρίου είναι 14 ώρες και χρειάζεται προεγγραφή στις βιβλιοθήκες.

·         Ευέλικτες παραστάσεις της «Όπερας της Βαλίτσας» από την ΕΛΣ με το έργο «Ντον Τζοβάννι» του Μότσαρτ. Η παράσταση υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Αλέξανδρου Ευκλείδη φιλοξενείται σε δημόσιους χώρους, προσκαλώντας το ευρύ κοινό να ταξιδέψει στον κόσμο της όπερας.

·         «Πράσινες» δράσεις, ψυχαγωγικές εξορμήσεις και οικολογικοί περίπατοι στα πάρκα και τους πράσινους χώρους της πόλης μας, σε συνεργασία με τη WWF, για την ευαισθητοποίηση των πολιτών, αλλά και την ανάδειξη των πάρκων σε σημεία συνάντησης και δράσης των σύγχρονων πολιτών.

Όλες οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν, ενώ λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης που δείχνει ήδη το κοινό, θα δίνονται δελτία προτεραιότητας για όσες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε κλειστούς χώρους, μία ώρα πριν την έναρξη του προγράμματος, στον χώρο όπου φιλοξενούνται οι δράσεις.

Το Πρόγραμμα «Ταξίδι προς το ΚΠΙΣΝ» υλοποιείται με την αποκλειστική στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), από το ΚΠΙΣΝ σε συνεργασία με την ΕΛΣ (www.nationalopera.gr)και την EBE (www.nlg.gr).
  
Αναλυτικό πρόγραμμα δράσεων

ΧΑΛΑΝΔΡΙ

 • Πέμπτη 23 Ιανουαρίου, 20.00 (Ίδρυμα Γεωργίου και Αικατερίνης Χατζηκώνστα στο Χαλάνδρι)
Παράσταση της «Όπερας της Βαλίτσας» με το έργο Ντον Τζοβάννι του Μότσαρτ
*Η  είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας τα οποία θα ξεκινήσουν να διανέμονται μία ώρα πριν την έναρξη της παράστασης, στην είσοδο του χώρου.

 • Παρασκευή 24 Ιανουαρίου, 17.00 – 19.00(Βιβλιοθήκη του Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου  Χαλανδρίου)
-          Αγώνας ρητορικής με θέμα «Μετά τα 18, οι νέοι πρέπει να φεύγουν από το σπίτι τους και να μην ενισχύονται οικονομικά από τους δικούς τους».
-          Αμέσως μετά, προβολή πειραματικών ταινιών του κινηματογραφικού εργαστηρίου.

 • Σάββατο 25 Ιανουαρίου, 11.00 – 13.00(αφετηρία στο Αττικό Πάρκο Χαλανδρίου)
-          Καταγραφή πράσινων χώρων της γύρω περιοχής
-          Μάθημα yoga

 • Κυριακή 26 Ιανουαρίου, 12.00 (Βιβλιοθήκη του Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου  Χαλανδρίου)
Ανάγνωση αποσπασμάτων από αγαπημένα βιβλία από τους καλλιτέχνες Γιάννη Δίσκο (Ιμάμ Μπαϊλντί), Νίκο Κουρή, Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο, Ρένα Μόρφη (Ιμάμ Μπαϊλντί), Πάνο Μουζουράκη και Λένα Σταμουλακάτου.
Μαζί τους θα διαβάσει ο Γιάννης Τροχόπουλος (Διευθύνων Σύμβουλος ΚΠΙΣΝ)


Επιμέρους πληροφορίες:
Δημοτική Βιβλιοθήκη Χαλανδρίου: Φιλικής Εταιρείας και Τομπάζη 18, Χαλάνδρι, τηλ. 210-6820464
Ίδρυμα Γεωργίου και Αικατερίνης Χατζηκώνστα: Λεωφ. Κηφισίας 374, Χαλάνδρι
Αττικό Πάρκο: Συμβολή Αττικής Οδού και Λεωφ. Πεντέλης, προαστειακός σταθμός Πεντέλης

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ

 • Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου, 20.00 (Πολιτιστικό Κέντρο Αντώνης Σαμαράκης)
Παράσταση της «Όπερας της Βαλίτσας» με το έργο Ντον Τζοβάννι του Μότσαρτ.
*Η  είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας τα οποία θα ξεκινήσουν να διανέμονται μία ώρα πριν την έναρξη της παράστασης, στην είσοδο του χώρου.

 • Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, 17.00-19.00 (Δημοτική Βιβλιοθήκη Κερατσινίου-Δραπετσώνας)
-          Αγώνας ρητορικής με θέμα «Σε καιρούς κρίσης οι νέοι πρέπει να μεταναστεύουν».
-          Αμέσως μετά, προβολή πειραματικών ταινιών του κινηματογραφικού εργαστηρίου.

 • Σάββατο 8 Φεβρουαρίου, 11.00 – 13.00 (αφετηρία στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κερατσινίου-Δραπετσώνας)
-          Η Βιβλιοθήκη «υιοθετεί» ένα πάρκο της περιοχής και κάνει δενδροφύτευση με τους πολίτες.
-          Καταγραφή πράσινων χώρων της γύρω περιοχής.
 • Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, 12.00 (Δημοτική Βιβλιοθήκη Κερατσινίου-Δραπετσώνας)
Η λίστα με τους καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν στις αναγνώσεις θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών.
Μαζί τους θα διαβάσει ο Γιάννης Τροχόπουλος (Διευθύνων Σύμβουλος ΚΠΙΣΝ) και ο Σταύρος Ζουμπουλάκης (Πρόεδρος Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος).

Επιμέρους πληροφορίες:
Δημοτική Βιβλιοθήκη Κερατσινίου-Δραπετσώνας: Εμμανουήλ Μπενάκη 70,  Κερατσίνι, τηλ. 210-4312182, 210-4003116
Πολιτιστικό Ίδρυμα Αντώνης Σαμαράκης: Μ. Ασίας 24 & Παπαναστασίου, Κερατσίνι   

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ

 • Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, 17.00 – 19.00 (Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης)
Αγώνας ρητορικής με θέμα: «Είναι ευθύνη της Δύσης να επιβάλλει τις ανθρωπιστικές της αξίες στον υπόλοιπο κόσμο».

 • Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου, 17.00 – 19.00 (Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης)
-          Αγώνας ρητορικής με θέμα «Η αφοσίωση στους φίλους είναι σημαντικότερη από την υπακοή στους νόμους».
-          Αμέσως μετά, προβολή πειραματικών ταινιών του κινηματογραφικού εργαστηρίου.


 • Σάββατο 22 Φεβρουαρίου, 11.00 – 13.00 (αφετηρία στο Πάρκο Ναυαρίνου)
-          Καταγραφή πράσινων χώρων της γύρω περιοχής.
-          Επιπλέον, η Κινητή Βιβλιοθήκη της Ηλιούπολης θα βρίσκεται στο πάρκο περιμένοντας μεγάλους και μικρούς με αναγνωστικές εκπλήξεις.

 • Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, 12.00 (Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης)
Η λίστα με τους καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν στις αναγνώσεις θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών.
Μαζί τους θα διαβάσει ο Γιάννης Τροχόπουλος (Διευθύνων Σύμβουλος ΚΠΙΣΝ) και ο Σταύρος Ζουμπουλάκης (Πρόεδρος Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος)

 • Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, 20.00 (Θέατρο Δημαρχιακού Μεγάρου Ηλιούπολης)
Παράσταση της «Όπερας της Βαλίτσας» με το έργο Ντον Τζοβάννι του Μότσαρτ.
*Η  είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας τα οποία θα ξεκινήσουν να διανέμονται μία ώρα πριν την έναρξη της παράστασης, στην είσοδο του χώρου.

Επιμέρους πληροφορίες:
Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης: Νικομάχου 18, Ηλιούπολη, τηλ. 210-9948344
Θέατρο Δημαρχιακού Μεγάρου Ηλιούπολης: Σοφοκλή Βενιζέλου και Κουντουριώτη (γωνία), Ηλιούπολη
Πάρκο Ναυαρίνου (συμβολή οδών Μαρίνου Αντύπα, Ναυαρίνου και Σαλαμίνος)

 Σχετικά με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (www.SNF.org) είναι ένας από τους μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας. Το Ίδρυμα ενισχύει με δωρεές οργανισμούς που επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση και αναμένεται να επιφέρουν αισθητές, διαχρονικές και θετικές κοινωνικές επιρροές. Επίσης, το Ίδρυμα στηρίζει ενεργά προγράμματα που συμβάλλουν στην σύμπραξη φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού.

Από το 1996 μέχρι σήμερα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) έχει εγκρίνει συνολικά τη διάθεση €1,07 δισεκατομμυρίων ($1,41 δισεκατομμύρια), μέσω 2.591 δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε 110 κράτη ανά τον κόσμο. Από το σύνολο των δωρεών του Ιδρύματος, άνω του 80% του συνολικού ποσού έχει διατεθεί σε οργανισμούς και πρωτοβουλίες στην Ελλάδα.

Ανταποκρινόμενο στη συνεχιζόμενη κοινωνικοοικονομική κρίση στην Ελλάδα, το Ίδρυμα ανακοίνωσε τον Ιανουάριο του 2012 πρωτοβουλία για τη διάθεση επιπλέον €100 εκατομμυρίων ($130 εκατομμύρια), μέσα σε τρία χρόνια, προκειμένου να βοηθήσει στην ανακούφιση των δυσμενών συνεπειών της εντεινόμενης κρίσης. Έκτοτε, και στο πλαίσιο της παραπάνω πρωτοβουλίας, το Ίδρυμα έχει διαθέσει €77,2 εκατομμύρια ($100 εκατομμύρια) για την ενίσχυση διαφόρων μη κερδοσκοπικών οργανισμών σε όλη τη χώρα, και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την έγκριση επιπλέον δωρεών.

Τον Οκτώβριο του 2013, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοίνωσε μία νέα μακροχρόνια πρωτοβουλία, με τίτλο Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων και με σκοπό να συνδράμει στη δημιουργία ευκαιριών για τη νέα γενιά της Ελλάδας. Το Ίδρυμα αναλαμβάνει να διαθέσει €100.000.000, προκειμένου να συμβάλει στη δημιουργία καλύτερων προοπτικών για τους νέους, οι οποίοι πλήττονται έντονα από το κρίσιμα υψηλό ποσοστό ανεργίας, που σήμερα υπερβαίνει το 60%.

Η μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος (€566 εκατομμύρια/$796 εκατομμύρια) είναι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην Αθήνα. Οι κατασκευαστικές εργασίες στο χώρο έχουν ήδη ξεκινήσει. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος πιστεύει ακράδαντα ότι πρόκειται για ένα έργο μεγάλης εθνικής σημασίας, ειδικά υπό τις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα. Παραμένει μαρτυρία και δέσμευση για το μέλλον της χώρας, σε μία κρίσιμη ιστορική συγκυρία. Αποτελεί, επίσης, μοχλό βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης, πράγμα πολύ σημαντικό υπό τις τρέχουσες συνθήκες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος αποτελείται από τους Ανδρέα Δρακόπουλο -Πρόεδρο, Σπύρο Νιάρχο –Πρόεδρο, Φίλιππο Νιάρχο –Πρόεδρο, Γιώργο Αγουρίδη και HeiniMurer.Δεν υπάρχουν σχόλια: