Τετάρτη, 2 Απριλίου 2014

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου στη Βιβλιοθήκη της Ευγένειας

Σήμερα, Τετάρτη 2 Απριλίου 2014, Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου τη Βιβλιοθήκη Ευγένειας επισκέφθηκαν οι μαθητές του Β1 του 8ου Δημοτικού Σχολείου Κερατσινίου. Οι μαθητές, στην τέταρτη επίσκεψή τους στη φετινή σχολική περίοδο, τακτικοί αναγνώστες πια, ήρθαν έχοντας ήδη κατά νου την Παγκόσμια Ημέρα.

Αφετηρία της σημερινής κουβέντας ήταν, τι άλλο; Η επέτειος από τη γέννηση του μεγάλου Δανού Παραμυθά, Hans Christian Andersen (1805-1875). Μπορεί το όνομά του να μην ήταν γνωστό σε όλους αλλά οι περισσότεροι μαθητές είχαν διαβάσει “Το κοριτσάκι με τα σπίρτα”, “Το έλατο” ή τη “Μικρή Γοργόνα”. Μια παγκόσμια ημέρα είναι “παγκόσμια ημέρα” και συνεπώς, ήταν απαραίτητο να μιλήσουμε για το πώς αυτή γιορτάζεται σε “όλο τον κόσμο”. Η Ιρλανδία, που φέτος ήταν η υπεύθυνη χώρα για το υλικό του εορτασμού, εκτός από την χρωματιστή, διασκεδαστική, παραμυθένια αφίσα της Niamh Sharkey:

DSCN0124

μας προσέφερε και μια επιστολή της Ιρλανδής συγγραφέως Siobhán Parkinson, η οποία εξασφαλίσαμε ότι βρήκε τουλάχιστον τους παραλήπτες του Β1.

Στη συνέχεια, μιας και ο Andersen είναι πολυδιαβασμένος, διαλέξαμε μια διασκεδαστική ιστορία για ανάγνωση, το έργο του Peter Christen Asbjornsen “Η ιστορία ενός καλοψημένου τηγανόψωμου”. Είδαμε το πάθημα της μάνας, του παππού και των εφτά φωνακλάδων, του γερούλη, της κότας, του κόκορα, της χήνας και του αγριόχηνου καθώς και την πονηριά του γουρουνιού και φυσικά το τέλος του τηγανόψωμου που πλήρωσε ακριβά την ευπιστία του.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε, όπως πάντα, με τα παιδιά να επιλέγουν τα αγαπημένα τους βιβλία, ώστε, ως συστηματικοί πια αναγνώστες, να συνεχίσουν τα ταξίδια στις λέξεις και τα βιβλία και εκτός βιβλιοθήκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: