Τρίτη, 17 Ιουνίου 2014

Παρουσίαση βιβλίου στη Βιβλιοθήκη Ευγένειας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 16/6/2014 η παρουσίαση του βιβλίου: "Να ζεις σε καράβι" του Ευγένιου Ντε Ζιλά, σε μετάφραση της Μάνθας Χρήστου στη Βιβλιοθήκη της Ευγένειας.

Στο βιβλίο, ο συγγραφέας καταγράφει τις περιπέτειές του από τη στιγμή που αποφασίζει να εγκαταλείψει την ακαδημαϊκή του καριέρα, πουλώντας όλα τα υπάρχοντά του, για να ταξιδέψει και να ζήσει με την γυναίκα του πάνω σε ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος 13 μέτρων. Ξεκινώντας από το παλιό λιμάνι της Μασσαλίας, διασχίζουν τη Μεσόγειο περνώντας από την Κορσική, τη Σαρδηνία, τις Αιολίδες νήσους, και αγκυροβολούν στο λιμάνι της Πύλου, όπου και διαμένουν εντυπωσιασμένοι από την ελληνική φιλοξενία.

Οι ομιλητές ανέδειξαν έναν άλλον τρόπο ζωής, ακριβώς όπως κάνει και το βιβλίο, που βασίζεται στην τεχνογνωσία της επιβίωσης, στην εξοικονόμηση των φυσικών πόρων, στη λιτότητα της ζωής σε καράβι και στην αναμέτρηση με τα στοιχεία της φύσης.
Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Μπαφούνης, ιστορικός, τόνισε την αξία του βιβλίου ως ιστορικό τεκμήριο και παρουσίασε τη δική του ματιά γύρω από το βιβλίο. Η Ζιζή Σαλίμπα, η οποία συντόνισε τη συζήτηση, μίλησε για τους λόγους που οδήγησαν τις εκδόσεις "Θίνες" να επιλέξουν την έκδοση του συγκεκριμένου βιβλίου. Ως άνθρωπος με μεγάλη εμπειρία στη θάλασσα, μίλησε για τη ζωή σε αυτή ο Νίκος Καϊτατζίδης, Κερατσινιώτης εκπαιδευτής ιστιοπλοΐας, ο οποίος μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους ιστορίες από τα μαθήματα ιστιοπλοΐας, τα πληρώματα αγώνων αλλά και εμπειρίες ανάλογες με αυτές που έζησε ο Ντε Ζιλά στο ταξίδι του.

Ταυτόχρονα, εχθές, είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο χώρο της βιβλιοθήκης 26 έργα των μαθητών και του εισηγητή του τμήματος φωτογραφίας του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας, με παραστάσεις που σχετίζονται με τη θάλασσα και τη ζωή και εργασία σε αυτή. Οι εικόνες προέρχονταν από σημεία όπου ο δήμος μας συναντά τη θάλασσα.
Οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν ήταν:
Μαίρη Αβραάμ (4 φωτογραφίες)
Σοφία Βεργούλη (4 φωτογραφίες)
Ελένη Γραμμένου (2 φωτογραφίες)
Μαρία Καβίδα (2 φωτογραφίες)
Γιώργος Μαρκοζάνης (εισηγητής του μαθήματος - 4 φωτογραφίες)
Μαρία Παπακωνσταντίνου (3 φωτογραφίες)
Βάσια Τζιφοπούλου (3 φωτογραφίες)
Δαμιανός Τσιδεμιάδης (4 φωτογραφίες).

Την εκδήλωση επένδυσε με τη φωνή και την κιθάρα της η Παρασκευή Αράπη, που τραγούδησε μελοποιημένα ποιήματα του Νίκου Καββαδία και συνθέσεις του Μάνου Χατζιδάκι, επ' ευκαιρία και των 20 χρόνων που συμπληρώνονται φέτος από το θάνατό του.
Τέλος, οι παρευρισκόμενοι και οι συντελεστές της εκδήλωσης, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν περισσότερο για το βιβλίο, τα βιβλία και τις βιβλιοθήκες με τη συντροφιά κρασιού και εδεσμάτων προσφορά του Τροφοσυλλέκτη", του Super Market Σκλαβενίτης και φίλων της βιβλιοθήκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: