Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2014

Η μέρα των μεγάλων ψυχολογικών αντιθέσεων!

Σήμερα Παρασκευή 18 Ιουλίου στη Βιβλιοθήκη της Ευγένειας ξημέρωσε η πιο όμορφη μέρα της φετινής Καλοκαιρινής Εκστρατείας! Η μέρα των μεγάλων ψυχολογικών αντιθέσεων, έφερε δυο νέες φίλες στην παρέα μας, τις συναδέλφους Αναστασία Κανάκη και Σοφία Γκουμάτση, ψυχολόγους από το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου μας. Κανείς δε φανταζόταν στις 10 το πρωί πόσο μαγικά θα εξελισσόταν η μέρα μας!

Μετά τις πρώτες συστάσεις (εντάξει, θα το μαρτυρήσουμε, χρησιμοποιήθηκαν “σκονάκια” γραμμένα στα μπράτσα για να βοηθάμε τη μνήμη μας), η Αναστασία και η Σοφία μίλησαν με τα παιδιά για το έργο του ψυχολόγου. Τα παιδιά, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο είχαν μια ιδέα για το τι “κάνουν πια αυτοί οι ψυχολόγοι;!” αλλά μετά τη σημερινή κουβέντα, σίγουρα ξέρουν περισσότερα. Η συνέχεια, ήταν ακόμα πιο ενδιαφέρουσα, καθώς τα παιδιά, άλλαξαν ρόλο σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες κι έγιναν αφηγητές του αγαπημένου παραμυθιού του Charles Perrault “Η Κοκκινοσκουφίτσα”. Το κάθε παιδί αφηγήθηκε ένα τμήμα του παραμυθιού, ανάλογα με το πώς είχε φτάσει σ’ αυτό μέσα από τη λαϊκή παράδοση. Κανείς, νομίζω, δε φανταζόταν πόσες παραλλαγές θα προέκυπταν!

Την αφήγηση ακολούθησε τι άλλο; Η αναπαράσταση! Ένας πλήρης θίασος, μια υπερπαραγωγή, με πρωταγωνιστές, κομπάρσους, σκηνικά και βοηθούς σκηνής, έδρασε για ώρα στον κήπο του Πολιτιστικού της Ευγένειας, δίνοντας ζωή στους διάφορους ήρωες του παραμυθιού.

Η παράστασή μας δεν έλαβε τέλος βάσει προγράμματος, καθώς κανείς απ’ τους παρευρισκόμενους δεν ήθελε αυτή η μέρα να τελειώσει! Όλοι μαζί, συνένοχοι στο ίδιο έγκλημα, δώσαμε παράταση στη μέρα μας και η παράστασή μας οδήγησε μέχρι λίγα λεπτά πριν τις 12.

Νομίζατε πως εδώ τελειώνουν όλα; Κι όμως! Κάνετε λάθος! Ως τώρα δεν έχουμε δει αντίθεση! Πώς θα’ταν αλήθεια ο κόσμος αν οι ρόλοι της “Κοκκινοσκουφίτσας” ήταν αντίθετοι; Ποιος χαρακτήρας είναι τι; Και ποιος θα ήταν ο αντίθετος; Τα παιδιά κυκλικά καθισμένα εντόπισαν τις αντιθέσεις μεταξύ των χαρακτήρων, υπέθεσαν πώς θα εξελισσόταν το παραμύθι αν γινόταν το αντίθετο απ’ ό,τι ξέρουμε και διάλεξαν το αγαπημένο σημείο της μέρας.

Φτάνοντας κοντά στο σημείο της λήξης, η μέρα μας επεφύλασσε μια έκπληξη! Ο φίλος μας ο Νικόλας, σήμερα γίνεται 8 και όλα τα παιδιά μαζί του τραγούδησαν το τραγούδι των γενεθλίων, του ευχήθηκαν έφαγαν κουλουράκια που ευγενικά είχε προετοιμάσει η μαμά της “Κοκκινοσκουφίτσας” για να τα στείλει στην άρρωστη γιαγιάκα, πατατάκια που ήταν κρυμμένα κάπου στη βιβλιοθήκη και φυσικά τα γλυκίσματα που έφερε ο Νικόλας για τους φίλους που γνώρισε εδώ στη βιβλιοθήκη το φετινό καλοκαίρι!

Τι ωραίο κλείσιμο για την εβδομάδα μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: