Παρασκευή, 1 Αυγούστου 2014

Frankestein και κόμης Δράκουλας στη Βιβλιοθήκη Δραπετσώνας

 

Κόσμημα της συλλογής της Βιβλιοθήκης Δραπετσώνας, αποτελούν οι ερευνητικές εργασίες της Β τάξης 2013-2014 του 2ου ΓΕΛ Δραπετσώνας με τίτλους « Frankestein, or the modern Prometheus» και «Δράκουλας το αρχέτυπο του τρόμου».

Η ομάδα εργασίας των μαθητών και η υπεύθυνη καθηγήτρια κα Ε. Καραΐσκου, ασχολήθηκαν με το γοτθικό μυθιστόρημα. Μελέτησαν το βιβλίο Φρανκενστάιν της Μαίρης Σέλλεϋ, τον σύγχρονο προμηθέα ( Frankestein) που ενσωματώνει τις ιδέες της Αναγέννησης και τη γοητεία που ασκούσαν οι επιστήμες για την δημιουργία ανθρώπου από άνθρωπο… Η νεαρή συγγραφέας στις αρχές του 19ου αι. παρά τα κοινωνικά πρότυπα για τη γυναίκα εκείνης της εποχής κατάφερε να γράψει ένα κορυφαίο μυθιστόρημα τρόμου και το πρώτο ίσως μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας.

Εικόνα 002

Οι μαθητές εμβαθύνανε στο είδος του γοτθικού ρομαντικού μυθιστορήματος που είναι συνυφασμένο με τον τρόμο που προκαλεί ο Κόμης Δράκουλας του Μπραμ Στόκερ. Ανακαλύψανε ότι η λέξη βρικόλακας είναι αρχαία ελληνική. Συναντήσανε ομοιότητες σε αρκετές μυθολογίες, λαογραφίες και κουλτούρες σε παγκόσμιο επίπεδο. Η δημιουργία και η αθανασία του ανθρώπου διαχρονικά ενδιέφερε τους ανθρώπους που αναζητούν λύσεις και ερμηνείες.

Εικόνα 001

Οι εργασίες δεμένες διαμετρικά αντίθετα στο ίδιο βιβλίο, είναι στη διάθεση και χρήση των αναγνωστών. Ευχαριστούμε θερμά την κα Ε. Καραΐσκου και τους μαθητές που το προσέφεραν στη Βιβλιοθήκη. Συγχαρητήρια για το αποτέλεσμα.

Το βιβλίο συγκαταλέγεται στους μικρούς πολύτιμους λογοτεχνικούς θησαυρούς της συλλογής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: