Πέμπτη, 9 Οκτωβρίου 2014

Κέντρο ανάδειξης και προβολής ρεμπέτικου πολιτισμού

Στον όρμο της Κρεμμυδαρούς, στον γκρεμό, πολύ κοντά στη Βιβλιοθήκη Δραπετσώνας, επέλεξε ο Δημήτρης Θεοδώρου, να τοποθετήσει το κέντρο του ρεμπέτικου πολιτισμού, στο πλαίσιο της διπλωματικής του εργασίας στη σχολή Αρχιτεκτόνων μηχανικών του ΕΜΠ.

image

Η έρευνα για το ρεμπέτικο τραγούδι που είναι συνυφασμένο με τη κοινωνική και ιστορική ανάπτυξη του Πειραιά οδήγησαν τον Δ. Θεοδώρου στη Δραπετσώνα, όπου στις αρχές του 20ου αιώνα μετά την Μικρασιατική καταστροφή το πέρασμα της γέφυρας ήταν και η είσοδος στο περιθώριο, στην παρανομία, στους τεκέδες, ενώ στις αρχές του21ου αιώνα αυτή η περιοχή του λιμανιού επιλέγεται από τον ΟΛΠ και την πολιτεία για μια νέα πολιτιστική ακτή.

image

Στο καλογραμμένο και άριστα τεκμηριωμένο κείμενο ξεδιπλώνεται η ιστορία της ρεμπέτικης μουσικής και η πολεοδομική ανάλυση της πόλης που την πλαισιώνουν φωτογραφίες και χάρτες της περιοχής. Η χαρτογράφηση των τεκέδων που υπήρχαν παλιά στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, τα σχέδια του ρεμπέτικου κέντρου, οι προτάσεις για το μουσείο μαρτυρούν την ποιότητα της επιστημονικής δουλειάς του κ.Δ. Θεοδώρου.

Η βιβλιοθήκη ευχαριστεί θερμά τον κ. Δ. Θεοδώρου που προσέφερε σε έντυπη μορφή την διπλωματική του εργασία για τον εμπλουτισμό του αρχείου της τοπικής ιστορίας, προς διάθεση στους μελετητές, ερευνητές και αναγνώστες της βιβλιοθήκης. Διατίθεται και στο διαδίκτυο στην διεύθυνση http://issuu.com/dimtheo/docs/teuhos για το φιλόμουσο κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: