Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2014

Λέσχη ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης στη Δραπετσώνα

Τα μέλη της λέσχης ανάγνωσης επισκέφτηκαν το απόγευμα της Πέμπτης 18 Δεκεμβρίου στις 5:30μ.μ. τη Βιβλιοθήκη της Δραπετσώνας. Στη συζήτηση που ακολούθησε για το βιβλίο «Αγγέλικα η μαντενούτα» συμμετείχε και η συγγραφέας του κα Ελένη Κεκροπούλου.

clip_image002

                    Η συγγραφέας κα Ε. Κεκροπούλου με τη μεταφράστρια κα Β. Κοκκίνου

Η συγγραφέας μας ενημέρωσε ότι η λατρεία της για την ποίηση του εθνικού μας ποιητή ήταν η αφορμή για να ψάχνει και να συλλέγει βιογραφικά στοιχεία του, που την οδήγησαν στην μητέρα του.

clip_image004

clip_image006

Αυτό που την συγκλόνισε ήταν το παιδικό τραγικό βίωμα της Αγγέλικας.. που 12 χρονών έμελλε να γίνει παλλακίδα του εξηντάχρονου κόμη Σαλαμόν. Ενώ η Ζάκυνθος φλέγεται από την επανάσταση των ποπολάρων, ξεδιπλώνεται στο μυθιστόρημα κινηματογραφικά η ιστορία του νησιού που τότε βρίσκονταν υπό ιταλική κατοχή.

clip_image008

Τα μέλη της λέσχης αντάλλαξαν απόψεις και απογοητεύτηκαν από την συμπεριφορά του εθνικού μας ποιητή. Όλοι συμφώνησαν για την αφηγηματική δεινότητα και το ρεαλιστικό ύφος της συγγραφέως που έκανε τα μέλη της λέσχης να το διαβάσουν «με μια ανάσα». Ξενύχτησαν διαβάζοντας συγκινήθηκαν.. αλλά το απόλαυσαν. Συγκλονίστηκαν από την υποκρισία της εποχής και τη θέση της γυναίκας. Όλοι μίλησαν για ένα λογοτεχνικό έργο «διαμάντι» που θα έχει διαχρονική αξία στην ιστορία του ελληνικού σύγχρονου μυθιστορήματος.

clip_image010

Προκειμένου η ιστορία να γίνει αντικειμενική και τεκμηριωμένη χρειάστηκαν αρκετά χρόνια έρευνας. «Η αλήθεια είναι πάντα το ζητούμενο στη ζωή των ανθρώπων. Όσο σκληρή κι αν είναι στην αρχή, στη συνέχεια παρηγορεί κι αναμορφώνει. Την κυνηγώ με υπομονή» μας είπε η συγγραφέας.

clip_image012

Η βιβλιοθήκη ευχαριστεί θερμά τη συγγραφέα που μας έκανε την τιμή να έρθει στη βιβλιοθήκη της Δραπετσώνας και να συζητήσει με τους αναγνώστες της. Της αξίζουν συγχαρητήρια.

Επίσης ευχαριστεί θερμά τις Δημοτικές βιβλιοθήκες Αγίας Παρασκευής και Χολαργού- Παπάγου για την άμεση ανταπόκριση στον διαδανεισμό του βιβλίου «Αγγέλικα η Μαντενούτα» στα μέλη της λέσχης στη Δραπετσώνα.

clip_image014

Το όνομά της Αγγέλικα Νίκλη. Όμορφη σαν την ίδια την αναδυόμενη Αφροδίτη. . . Ο πατέρας της, ένας κατατρεγμένος Μανιάτης, θύμα της φτώχιας και της ανάγκης, την πούλησε στον βαθύπλουτο "Ταμπακιέρη", τον Ζακυνθινό κόντε Σαλαμόν. Από την ανίερη ένωση του ηλικιωμένου κόντε με την μικρή ερωμένη του, θα γεννηθούν τρεις γυιοί. Ο πρώτος θα γίνει ένας σπουδαίος ποιητής. Ο δεύτερος σημαντική πολιτική προσωπικότητα των Επτανήσων. Και ο τρίτος, γυιός μεταθανάτιος του κόντε, θα χάσει όλα του τα προνόμια. . . (. . .) (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Ελένη Κεκροπούλου γεννήθηκε στον Ζυγό της Καβάλας, αλλά μεγάλωσε στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας που τα θεωρεί δεύτερη, αγαπημένη πατρίδα της. Σπούδασε Πολιτικές Επιστημές και Νομικά στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών καθώς και ξένες γλώσσες. Επί δεκαοκτώ χρόνια υπήρξε μεταφράστρια λογοτεχνίας, έχουσα με τα φράσει από αγγλικά, γαλλλικά, ισπανικά, πορτοογαλικά και ιταλικά πάνω από διακόσια βιβλία, ενώ έχει μεταγράψει στην νεοελληνική έργα του Πλουτάρχου, του Παρμενίδη και του Πλάτωνα. Έχει βραβευθεί για την μετάφρασή της στο ποιητικό έργο του νομπελίστα Ντερεκ Γουόλκοτ "Όμηρος". Είναι παντρεμένη με τον Γιάννη Χαραλαμπάκο εδώ και εικοσιοκτώ (και πλέον) χρόνια και είναι μητέρα τριών παιδιών, του Παναγιώτη, της Νεφέλης και της Λήδας. Πρόσφατα ολοκλήρωσε το μυθιστόρημά της "Αγγέλικα η Μαντενούτα" που είναι η δραματική ζωή της Αγγέλικας Νίκλη, της μητέρας του Σολωμού. Τα τελευταία χρόνια, υπηρετεί τις Εκδόσεις Ενάλιος των οποίων είναι ιδρυτικό μέλος.

Περισσότερα http://www.biblionet.gr/author

Δεν υπάρχουν σχόλια: