Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2014

«Κοκκινοσκουφίτσα εναντίον Ραπουνζέλ» στη Βιβλιοθήκη Δραπετσώνας

 
Σήμερα, Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2014, μαθητές από την Α,Β και Γ τάξη του 2ου ΓΕΛ Δραπετσώνας επισκέφτηκαν τη βιβλιοθήκη στο πλαίσιο της ερευνητικής εργασίας τους(project) με θέμα « Ο ρόλος της γυναίκας στα παραμύθια».
image
Η υπεύθυνη καθηγήτρια κα Ευτυχία Καραΐσκου μαζί με την σχολική ψυχολόγο του Δήμου κα Ζέτα Κωνσταντινίδου συζήτησαν με τους μαθητές για τους συμβολισμούς που συναντάμε στα λαϊκά παραμύθια. Τα παιδιά ψάχνοντας πληροφορίες από βιβλία, περιοδικά και το διαδίκτυο με την καθοδήγηση της κας Ε. Καραίσκου προσπαθούν να διαμορφώσουν τη δομή και το περιεχόμενο της εργασίας τους.
image
Βρήκαν όχι μόνο τους συμβολισμούς για τη γυναικεία φιγούρα-που παρουσιάζεται συνήθως σε πρώιμη νεαρή ηλικία -, αλλά και διαπίστωσαν την απληστία και τη δύναμη που συνήθως κατέχουν οι μητριές στα παραμύθια. Επίσης, έγινε μνεία για τους σκοτεινούς χρόνους του Μεσαίωνα που γράφτηκαν αυτές οι ιστορίες και την απήχηση που έχουν σήμερα, με τις παραλλαγές και διασκευές τους από άλλους συγγραφείς ή τον κινηματογράφο.
image
Υπήρξε σύγκριση μεταξύ Κοκκινοσκουφίτσας και Ραπουνζέλ, Χιονάτης, Πεντάμορφης, Σταχτοπούτας καθώς και άλλων ηρωίδων. Με αυτόν τον τρόπο, οι μαθητές παρατήρησαν ότι το κόκκινο χρώμα αποτελεί το σύμβολο έναρξης της γυναίκειας εφηβείας. Αφενός αντιλήφθηκαν ότι τα κορίτσια των παραμυθιών σχεδόν πάντα κάνουν τις εργασίες του σπιτιού και αφετέρου αναρωτήθηκαν αν ο πρίγκιπας τις οδηγεί σε μια ευτυχισμένη ζωή.
image
Αφού ακολούθησαν αρκετές απορίες με τις απαντήσεις τους, η κα Κωνσταντινίδου είπε: «Τα παραμύθια που όλοι γνωρίζουμε αποτελούν εργαλεία λαϊκής επιμόρφωσης και διαπαιδαγώγησης. Μέσα στα παραμύθια οι ρόλοι και οι φιγούρες είναι φορτισμένες με το καλό και το κακό.» Η βιβλιοθήκη ως αρωγός αυτής της προσπάθειας των μαθητών περιμένει το τέλος της εργασίας τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: