Κυριακή, 1 Μαρτίου 2015

« Ψηφίδες τοπικής ιστορίας »

Τη βιβλιοθήκη Δραπετσώνας, επισκέφτηκαν την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου, στις 9.30 πμ οι μαθητές της Ε’ τάξης του 4ου Δημοτικού σχολείου Δραπετσώνας.
clip_image002
Στο πλαίσιο της εργασίας τους για την ιστορία της Δραπετσώνας, οι μαθητές ενημερώθηκαν όχι μόνο για το αρχαιολογικό μνημείο της Ηετιώνειας πύλης αλλά και για τα σημαντικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν σε αυτόν τον τόπο (όπως η μάχη της ηλεκτρικής, η μάχη της παράγκας, η απόδραση των πολιτικών κρατουμένων από τις φυλακές των Βούρλων). Επίσης πληροφορήθηκαν για τα εργοστάσια που λειτουργούσαν, όπως το εργοστάσιο Λιπασμάτων καθώς και για τις αναφορές της πόλης στην Λογοτεχνία, το θέατρο, τον κινηματογράφο, την ρεμπέτικη μουσική.
clip_image004
Άκουσαν και το ομώνυμο τραγούδι «Δραπετσώνα» από τον Γρ. Μπιθικώτση σε στίχους Τ. Λειβαδίτη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη. Το τραγούδι απέκτησε πανελλαδική και παγκόσμια φήμη και συνέδεσε την Δραπετσώνα του «Λούμπεν προλεταριάτου» , με τον αγώνα και την αντίσταση για το δικαίωμα του ανθρώπου στην ελπίδα και σε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Με τη συζήτηση και το διάλογο που ακολούθησε για τον τόπο που μεγαλώνουν, οι μαθητές με όλες αυτές τις πληροφορίες, συμπέραναν ότι η ιστορία του τόπου τους είναι στενά συνδεδεμένη με την ιστορία της χώρας μας.
clip_image006
Τέλος, ενημερώθηκαν για τον κανονισμό και τη λειτουργία των τριών βιβλιοθηκών του Δήμου: το δανεισμό των βιβλίων ,τη χρήση του διαδικτύου και της δεκαδικής ταξινόμησης Dewey.
Μετά την πνευματική τροφή ακολούθησε και η υλική με μπισκότα και καραμέλες προσφορά της αναγνώστριας μας κ. Ελένης Μπαλίδου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: