Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2015

Στρατηγικές αναζήτησης πληροφοριών στη Βιβλιοθήκη Δραπετσώνας

Την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015, μαθητές της Β΄ τάξης του 1ου Γυμνασίου Δραπετσώνας επισκέφτηκαν τη Βιβλιοθήκη στις 10.30 π.μ.

Ενημερώθηκαν για την ιστορία και τον κανονισμό λειτουργίας των βιβλιοθηκών του Δήμου καθώς επίσης και για τις υπηρεσίες που μπορεί να τους προσφέρει, όπως τον δανεισμό βιβλίων, τη χρήση διαδικτύου, τη χρήση του αναγνωστηρίου κ.ά.

clip_image002[4]

Με αφετηρία το απόσπασμα σε βίντεο από την παράσταση του Τζίμη Πανούση για το έντυπο βιβλίο, συζητήσαμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του έντυπου και ηλεκτρονικού βιβλίου.

Στη συνέχεια οι μαθητές ενημερώθηκαν:

- Για τις στρατηγικές αναζήτησης πληροφοριών και τη χρήση τους από την έντυπη συλλογή της βιβλιοθήκης και το διαδίκτυο.

- Για τα κριτήρια επιλογής και αξιολόγησης των πηγών και τους αφανείς κινδύνους του διαδικτύου.

clip_image004[4]

Κατόπιν με διάφορες λέξεις κλειδιά, σχετικές με το βιβλίο, τα παιδιά, αφού πρώτα μας τις περιέγραψαν και μας τις ερμήνευσαν, τις ομαδοποίησαν σε τρεις κατηγορίες: Μέρη του βιβλίου, Είδη του βιβλίου, Χώροι για βιβλία.

Τελειώνοντας, συζητήσαμε τόσο για τις ευεργετικές επιδράσεις της ανάγνωσης στον άνθρωπο όσο και για τη δύναμη της γνώσης και της μάθησης.

Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με όλα αυτά που έμαθαν και τη συζήτηση που ακολούθησε και μας υποσχέθηκαν ότι θα μας ξαναεπισκεφτούν σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: