Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2015

Λέσχη ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης στη Δραπετσώνα

Εχθές, Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της λέσχης ανάγνωσης στη Βιβλιοθήκη Δραπετσώνας. Το βιβλίο “Το μυστικό ήταν η ζάχαρη”, έγινε η αφορμή για μια ζωηρή συζήτηση παρουσία της συγγραφέως κ. Τέσυ Μπάιλα.

IMG_20150604_185615[1]

Ξεδιπλώνοντας το κουβάρι της ζωής της ηρωίδας, η συγγραφέας με ύφος ρεαλιστικό και λιτό παρουσιάζει πτυχές της Γερμανικής εισβολής στην Κρήτη και των εκεί φρικαλεοτήτων. Συγκλονιστικές σκηνές από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης ζωντανεύουν στα μάτια του αναγνώστη. Εικόνες της μεταπολεμικής Δραπετσώνας με τις παράγκες και τους τεκέδες, με τη μυρωδιά του βασιλικού και τη γλύκα της ζάχαρης, πλέκονται σαν με βελονάκι.

 IMG_20150604_185200[1]

Θύτες και θύματα ακροβατούν ανάμεσα στο συναίσθημα και το καθήκον. Η ανασφάλεια και η αρρωστημένη ζήλια του συζύγου ταλαιπωρούν την ηρωίδα, η οποία με την αυταπάρνησή της προκάλεσε έντονα συναισθήματα πίκρας, συγκίνησης και θυμού.

Τα μέλη συνεχάρησαν τη συγγραφέα για την εξαιρετική πλοκή της ιστορίας και την ευχαρίστησαν από καρδιάς για την παρουσία της.

IMG_20150604_185215[1]

Στην Κρήτη των αρχών του εικοστού αιώνα μεγαλώνει η Κατίνα, σ’ ένα κόσμο σκληρό αλλά αθώο. Η μοίρα της, ίδια με πολλών γυναικών της εποχής αυτής, θα την οδηγήσει στον μεταπολεμικό Πειραιά και στην ασφυκτική αγκαλιά του Θέμελη, ενός άντρα-γρίφου που ασκεί μια καταστροφική και ανεξήγητη γοητεία στις ψυχές των άλλων παραμένοντας σκοτεινός και αντιφατικός ως το τέλος. Η ηρωίδα βιώνει τα πάθη της σύγχρονης Πηνελόπης καθώς εγκλωβίζεται σ’ έναν αδιέξοδο έρωτα, σ’ ένα γάμο μαρτυρικό μ’ έναν μοιραίο Οδυσσέα που κρύβει καλά τα δικά του μυστικά.
Από την προπολεμική Κρήτη στον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τις προσφυγικές συνοικίες του Πειραιά, η ιστορία δεμένη ανεπίλυτα με τα πέτρινα χρόνια της Ελλάδας στροβιλίζεται γύρω από ένα ζευγάρι εκρηκτικό που παλινωδεί ανάμεσα στην καλοσύνη και στη σκληρότητα, στην υπομονή και στον παραλογισμό, στην αφοσίωση και στον αμοραλισμό.
Ένα μυθιστόρημα-καλειδοσκόπιο μιας δύσκολης εποχής, ποτισμένο με εικόνες, μυρωδιές και μνήμες...

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η Τέσυ Μπάιλα κατάγεται από τις Κυκλάδες αλλά γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε ιστορία ελληνικού πολιτισμού και μετάφραση λογοτεχνίας. Ασχολείται με τη φωτογραφία και ατομικές της εκθέσεις έχουν φιλοξενηθεί στο πανεπιστήμιο Gakugei της Ιαπωνίας και στην Αθήνα. Είναι συντάκτρια του λογοτεχνικού περιοδικού "Κλεψύδρα". Παράλληλα δημοσιεύει δοκίμια σε εφημερίδες και περιοδικά. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη συγγραφέα στο ιστολόγιο: http://tbailavaila.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: