Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2015

Λέσχη ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης στη Δραπετσώνα

Η Λέσχη Ανάγνωσης θα συναντηθεί το απόγευμα της Πέμπτης 22 Οκτωβρίου στις 5.30 μ.μ. στον χώρο της Βιβλιοθήκης Δραπετσώνας.

Θα συζητηθεί το κοινωνικό και ιστορικό μυθιστόρημα «Τα δάκρυα της Σμυρνιάς» της Διονυσίας Νέδα. Στην πρώτη αυτή φθινοπωρινή συνάντηση μετά την καλοκαιρινή ραστώνη θα συμμετέχει και η συγγραφέας του βιβλίου.

Η συγγραφέας περιγράφει την πορεία και τη διάλυση μιας οικογένειας από τη Σμύρνη στην Αθήνα, σε αναζήτηση των μελών της στα Βούρλα…στη Δραπετσώνα. Η κ. Νέδα στηρίχθηκε σε μαρτυρίες για εκείνα τα σκοτεινά χρόνια και συλλέγοντας ιστορικά στοιχεία για την Σμύρνη και άλλα από το Ιστορικό Αρχείο, που υπάρχει στη Βιβλιοθήκη για τη Δραπετσώνα, σκιαγραφεί την κοινωνική ζωή της πόλης μετά το 1922. Ρίχνει φως σε άγνωστες πτυχές της τοπικής ιστορίας της πόλης μας, δίνοντας έμφαση στους ρεμπέτες, στους μάγκες, στις πόρνες, στη δυστυχία, στις συνθήκες διαβίωσης.

clip_image002«Η καθημερινότητα στη Δραπετσώνα θα επιδεινωθεί από ασθένειες, όπως ο δάγκειος πυρετός, η ελονοσία, η ευλογιά, ο τύφος, η φυματίωση. Ο βόθρος του κεντρικού αποχωρητηρίου συνεχίζει να ξεχειλίζει δημιουργώντας μικρά ποτάμια δύσοσμα κι επικίνδυνα και το νερό δυσεύρετο, άφθονο μόνο της βροχής που συλλέγεται για μελλοντική χρήση. Όποιος τελικά αντέξει και ζήσει, θα έχει κατακτήσει μια νίκη χωρίς έπαθλα...

Οι πρόσφυγες ζούνε με τις αναμνήσεις τους διαπιστώνοντας με πίκρα πόσο πιο ειρηνικά ζούσαν με τους Τούρκους. Μόλις φύγει η μέρα, η Δραπετσώνα κρύβεται στο σκοτάδι κι οι κολασμένοι επισκέπτες της ξεχύνονται στους δρόμους διψασμένοι για συμπεριφορές που δεν ελέγχει ο νόμος, δεν εγκρίνει η κοινωνία...»

(απόσπασμα από το βιβλίο)

Η συνάντηση θα είναι ανοιχτή στο βιβλιόφιλο κοινό της πόλης.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο τηλ: 2132004097, e-mail: drapetsonalib@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: