Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου 2015

Πειραιάς: Από τα Βούρλα στην Τρούμπα

 

σάρωση0001

Η Βασιλική Ροδίτη, απόφοιτος του μεταπτυχιακού τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, επέλεξε τα Βούρλα της Δραπετσώνας ως αφετηρία της διπλωματικής της εργασίας, υπό την επίβλεψη του καθηγητή του Πανεπιστημιου Θεσσαλιας Ζήση Κοτιώνη με τον τίτλο “Πειραιάς: Από τα Βούρλα στην Τρούμπα: Συνυφάνσεις σεξουαλικότητας και κυριαρχίας στον αστικό χώρο”.

1.Τυπική κάτοψη πτέρυγας

1. Τυπική κάτοψη πτέρυγας Βούρλων

Μέσα από το καλογραμμένο και άριστα τεκμηριωμένο κείμενό της, η κ. Ροδίτη μας περιγράφει τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες στον Πειραιά στις αρχές του 20ού αιώνα.   Με άξονα τη λειτουργία των κρατικών πορνείων  των Βούρλων στην Δραπετσώνα “του περιθωρίου” και πίσω από τη βιτρίνα της πόλης, ξεδιπλώνωνται άγνωστες πτυχές της καθημερινότητας των ανθρώπων που δραστηριοποιούνταν ή κατοικούσαν στην περιοχή. Παράλληλα το πλούσιο φωτογραφικό υλικό και τα προσωπικά σχέδια (σκαριφήματα) των χώρων των Βούρλων, των τεκέδων και των πορνείων φανερώνουν το ταλέντο της και την επιστημονική της κατάρτιση για την εύρεση της αλήθειας της ιστορίας.

2. Εγκάρσια τομή

2. Εγκάρσια τομή

Συγχαίρουμε την κ. Ροδίτη για την εργασία που αποτελεί πολύτιμο θησαυρό και οδηγό για την ιστορία της πόλης και την ευχαριστούμε θερμά για το αντίτυπο της διπλωματικής της εργασίας που προσέφερε στη Βιβλιοθήκη προς χρήση από τους αναγνώστες της. 

Η Βιβλιοθήκη μας, με το Αρχείο Τοπικής Ιστορίας, είναι πάντοτε αρωγός στις προσπάθειες μελετητών και ερευνητών της ιστορίας και ελπίζουμε στο μέλλον να ενασχοληθούν και άλλοι φοιτητές με την ιστορία της Δραπετσώνας, ακολουθώντας το παράδειγμα της κ. Ροδίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: