Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2015

Το 3ο ΓΕΛ Κερατσινίου συζητά… την “Ανατροπή”

Με την “Ανατροπή” του Νίκου Θέμελη, άνοιξε την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου, η αυλαία της Λέσχης Ανάγνωσης που συντονίζουν η φιλόλογος κ. Μ. Αργυροπούλου και ο χημικός κ. Γ. Γιαννάκης με ομάδα μαθητών του σχολείου.
Στην πρώτη αυτή συνάντηση της Λέσχης, στην οποία συμμετείχε και η Βιβλιοθήκη μας, η συζήτηση επικεντρώθηκε στο πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου, όπου περιγράφονται τα ήθη και έθιμα, οι κοινωνικές διαφορές και οι οικονομικές συνθήκες του 19ου αιώνα, στον Ελλαδικό χώρο, την Κωνσταντινούπολη και τις άλλες πόλεις οικονομικής άνθησης του απόδημου ελληνισμού της εποχής.
Οι μαθητές Αθανασία, Βάσω, Βιβή, Ειρήνη, Ελεονώρα, Ευαγγελία, Μαρία, Νεφέλη, Πάρης και Χρυσούλα συμμετείχαν στη συζήτηση  εκφράζοντας τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους για όσα είχαν διαβάσει.
Η βιβλιοθήκη μας στέκεται πάντοτε αρωγός σε τέτοιες αξιέπαινες προσπάθειες. Στη συγκεκριμένη δράση, οι τρεις βιβλιοθήκες του δήμου μας  παρείχαν τα αντίτυπα του βιβλίου που διαθέτουν στη συλλογή τους. Θα θέλαμε, όμως, να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα για την υποστήριξη τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες Αγίας Παρασκευής και Παπάγου – Χολαργού καθώς και τη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου, οι οποίες ενίσχυσαν την προσπάθειά μας με τον απαραίτητο αριθμό αντιτύπων.
Πυλώνας της ανάγνωσης στο Δήμο μας είναι η Βιβλιοθήκη, η οποία παραμένει πάντοτε ανοιχτή για την υποστήριξη αναλόγων δράσεων φιλαναγνωσίας στα σχολεία της πόλης μας.
Πολλά συγχαρητήρια στους καθηγητές για την πρωτοβουλία τους και στους μαθητές του Λυκείου, οι οποίοι παρά το φορτωμένο τους πρόγραμμα επέλεξαν να επενδύσουν το χρόνο τους στην ανάγνωση.

Λίγα λόγια για το βιβλίο και τον συγγραφέα:
Λίγο πριν το γύρισμα του 1900, ενώ η αστική τάξη διευρύνει την ακτινοβολία της και την ισχύ της, οι αυτοκρατορίες που απλώνονται στη χερσονήσου του Αίμου μέχρι ψηλά στη Νότιο Ρωσία, αμφισβητούνται από κάθε λογής κινήματα. Κινήματα απελευθέρωσης από δυνάστες ή κατακτητές, από αλλοεθνείς ή αλλόδοξους, απ' οτιδήποτε κρατάει τον κόσμο δεμένο στο χθες, στο τέλμα, στην υποταγή, πνίγει τις ικανότητές του και κάθε φωνή για ελευθερία και δικαιοσύνη.
Στον κόσμο αυτό, μια γυναίκα αποφασίζει το δικό της μακρύ δρόμο για μια ζωή που θέλει η ίδια να ορίζει με τα αισθήματά της, τις ιδέες της και τις επιλογές της. Μια ζωή που η μία ανατροπή διαδέχεται την άλλη, μαζί με τις ανατροπές που παρασέρνουν έθνη και κοινωνίες. Μια ζωή που υφαίνεται μέσα από τις σχέσεις της με πέντε άνδρες. Πέντε άνδρες είδωλα μιας άλλης εποχής, κάποιοι μπορεί να υπάρχουν και σήμερα ακόμη. (Πηγή: Βιβλιονέτ)

Ο Νίκος Θέμελης (1947-2011) γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία σε θέματα Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Από το 1981 υπήρξε στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, σε όλη τη μετέπειτα πολιτική του πορεία -στα υπουργεία Γεωργίας, Εθνικής Οικονομίας, Παιδείας, Βιομηχανίας και, τέλος, στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη θητεία του ως πρωθυπουργού (1996-2004). Εργάστηκε επίσης στην Αγροτική Τράπεζα, στο υπουργείο Οικονομικών και στη Νομική Υπηρεσία του Συμβουλίου Υπουργών, στις Βρυξέλλες. Στο χώρο των γραμμάτων εμφανίστηκε το 1998. Έγραψε επτά μυθιστορήματα ("Η αναζήτηση" 1998, "Η ανατροπή" 2000, "Η αναλαμπή" 2003, "Για μια συντροφιά ανάμεσά μας" 2005, "Μια ζωή, δυο ζωές" 2007, "Οι αλήθειες των άλλων" 2008 και "Η συμφωνία των ονείρων" 2010), με αναφορές στον ελληνισμό των τελευταίων τριών αιώνων, τόσο στον χώρο της διασποράς όσο και στον χώρο της αναδυόμενης νεοελληνικής αστικής τάξης. Βιβλία του μεταφράστηκαν στα γερμανικά, τα ιταλικά, τα ρουμανικά και τα τουρκικά. Το 2000 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας και με το βραβείο του λογοτεχνικού περιοδικού "Διαβάζω" για το μυθιστόρημά του "Η ανατροπή" και το 2009 με το βραβείο "Πρωτοποριακής δημιουργίας-Γιάννος Κρανιδιώτης", στη Λευκωσία. Έφυγε από τη ζωή στις 20 Αυγούστου 2011, σε ηλικία 64 ετών, μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο. (Πηγή: Βιβλιονέτ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: