Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2016

Ο Άρης Μαραγκόπουλος συζητά στη Βιβλιοθήκη Δραπετσώνας το “Χαστουκόδεντρο”

Την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016, πραγματοποιήθηκε στη Βιβλιοθήκη Δραπετσώνας η συνάντηση με τον Άρη Μαραγκόπουλο με αφορμή το ιστορικο–πολιτικό μυθιστόρημά “Το Χαστουκόδεντρο”. Ο συγγραφέας σε μια πολύ ζωντανή παρουσίαση, αναφέρθηκε στους λόγους που τον οδήγησαν να γράψει αυτό το μυθιστόρημα.


“Το Χαστουκόδεντρο αποτελεί εντέλει (και με αυτή την πρόθεση γράφτηκε) ένα μυθιστόρημα-ντοκιμαντέρ για την αγωνία της μεταπολεμικής Ελλάδας να σταθεί με αξιοπρέπεια στα πόδια της στους πιο αναξιοπρεπείς καιρούς.[Πηγή: Άρης Μαραγκόπουλος. Χαστουκόδεντρο Ιστορία / Πολιτική / Aγάπη σε δύστηνους καιρούς (Η Σήμερον ως Αύριον και ως Χθες)].


Πηγή: Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Εφημερίδων και Περιοδικού τύπου

Η συμμετοχή του αναγνωστικού κοινού της βιβλιοθήκης έπαιξε ουσιαστικό ρόλο στην επιτυχία της εκδήλωσης, καθώς με τις ερωτήσεις και τις τοποθετήσεις του συνέβαλε στο να ακολουθήσει μια ζωηρή κι ενδιαφέρουσα συζήτηση.
Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Άρη Μαραγκόπουλο για την τιμή που μας έκανε με την επίσκεψή του στη Βιβλιοθήκη. Ήταν για όλους μας μια εξαιρετική βραδιά.


Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
Το χαστουκόδεντρο είναι η Οδύσσεια μιας εμποδισμένης αγάπης που κατάφερε να επιβιώσει μες στην εμφύλια βαρβαρότητα της εποχής, ένα μυθιστόρημα-ντολιμαντέρ για την αγωνία της μεταπολεμικής Ελλάδας να σταθεί με αξιοπρέπεια στα πόδια της στους πιο αναξιοπρεπείς καιρούς.
Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο Έλληνας ναυτικός Τόνι Αμπατιέλος συναντά την Ουαλή δασκάλα Μπέτι Μπάρτλετ σε μια παμπ στο λιμάνι του Κάρντιφ. Ερωτεύονται στη μέση ενός καβγά. Είναι κομμουνιστές. Ο Τόνι οργανώνει στο Κάρντιφ ένα από τα ισχυρότερα συνδικάτα ναυτικών παγκοσμίως. Παντρεύονται και έρχονται στην Ελλάδα με το τέλος του πολέμου. Αλλά η μεταπολεμική Ελλάδα είναι μια βιασμένη χώρα με διεφθαρμένους πολιτικούς. Ο Τόνι, στιγματισμένος εχθρός των Ελλήνων εφοπλιστών, καταδικάζεται το 1947, πρώτα από το αυταρχικό καθεστώς κι ύστερα από το Κόμμα, να πολεμάει πια για τις ιδέες του από το "μετερίζι της φυλακής". Όπως χιλιάδες άλλοι άνθρωποι εκείνη την εποχή.
Η Μπέτι αποδύεται τότε σ' έναν απίστευτο αγώνα για την απελευθέρωσή του. Φτάνει στο σημείο να προκαλέσει δημόσια έναν πρωθυπουργό, να χαστουκίσει μια βασίλισσα... Η Μπέτι γίνεται σύμβολο πολιτικής απείθειας, σε μια χώρα που ο λαός της ανέκαθεν αντιμετωπίζεται ως πειραματόζωο από τους κυρίαρχους πολιτικούς συσχετισμούς. Ο Τόνι, που μπήκε στη φυλακή στα τριάντα τρία του χρόνια, παρά τον αγώνα της Μπέτι, ελευθερώνεται μόλις το '64, στα πενήντα του. Όμως, στο μεταξύ, έχουν συμβεί πάρα πολλά πράγματα, που ο Τόνι έχει ζήσει από τη μία μεριά της φυλακής και η Μπέτι από την άλλη...
Βιογραφικό σημείωμα:

O ΑΡΗΣ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ (γεν.: Αθήνα 1948) έχει εκδώσει γύρω στα είκοσι βιβλία πεζογραφίας, κριτικής και τέχνης, και πάνω από δέκα μεταφράσεις (από τα γαλλικά και τα αγγλικά). Γράφει τακτικά κριτική σε θέματα κουλτούρας, ιδεών και πολιτισμού στoν έντυπο και στον ηλεκτρονικό Tύπο. Είναι ιδρυτικό στέλεχος των εκδόσεων Τόπος, όπου και διευθύνει το τμήμα λογοτεχνίας. Tελευταία του μυθιστορήματα είναι οι πολιτικές μυθοπλασίες H Μανία με την Άνοιξη (Α' έκδ. Ελληνικά Γράμματα 2006, Β' αναθεωρημένη, Τόπος 2009) και Το Χαστουκόδεντρο (Α΄ έκδ. Τόπος 2012). Πιο πρόσφατο βιβλίο του το δοκίμιο πολιτισμικής θεωρίας Πεδία Μάχης Αφύλακτα (Α΄ έκδ. Τόπος 2014).

Δεν υπάρχουν σχόλια: