Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2016

Ο Πέτρος Μάρκαρης συζητά με τους αναγνώστες στη Βιβλιοθήκη Δραπετσώνας


Την Τρίτη 22 Μαρτίου 2016, πραγματοποιήθηκε στη Βιβλιοθήκη Δραπετσώνας η πολυαναμενόμενη συνάντηση με τον Πέτρο Μάρκαρη. Στην συνάντηση εκτός απο τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης και τους αναγνώστες της Βιβλιοθήκης παρεβρέθηκαν και μαθητές από το 2ο Γυμνάσιο και το 2ο  Λύκειο Δραπετσώνας.

Έναυσμα της συζήτησης στάθηκε ο ήρωας του συγγραφέα, ο πασίγνωστος Αστυνόμος Χαρίτος και η αφετηρία της έμπνευσής του γι' αυτή την επινόηση. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα σύγχρονα θέματα της ελληνικής κοινωνίας, που θίγει μέσω της αστυνομικής πλοκής στα βιβλία του, όπως τα βιώνουν οι κάτοικοι της Αθήνας. Έπειτα, μας μίλησε για τους ήρωές του που γίνοται θύτες και θύματα, το καλό και το κακό, το αστυνομικό μυθιστόρημα και την κοινωνική του δίασταση, τη μοναξιά του συγγραφέα και το έργο του. Ακόμη, απάντησε στις ερωτήσεις και τους προβληματισμούς που έθεσαν τόσο οι αναγνώστες όσο και οι μαθητές.

Ο κ. Μάρκαρης αναφέρθηκε στη φιλία του με τον αείμνηστο σκηνοθέτη Θεόδωρο Αγγελόπουλο και τα σενάρια που έγραψε και επιμελήθηκε τόσο στην τηλεόραση όσο και στον κινηματογράφο.
Ο συγγραφέας με την απλότητα και την προσήνειά του συγκίνησε το κοινό της Βιβλιοθήκης και τους παρευρισκόμενους μαθητές.


Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Πέτρο Μάρκαρη για την τιμή που μας έκανε με την επίσκεψή του στη Βιβλιοθήκη, τις εκδόσεις Γαβριηλίδη και ιδιαίτερα τη συνάδελφο βιβλιοθηκονόμο και επιμελήτρια των βιβλίων του Λένα Ματσιώρη.


Βιογραφικό απο τις εκδόσεις Γαβριηλίδη
Ο Πέτρος Μάρκαρης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1937.Σπούδασε οικονομικές επιστήμες στην Αυστρία και εγκαταστάθηκε οριστικά στην Αθήνα το 1964. Εμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα το 1965με το θεατρικό έργο «Η ιστορία του Αλή Ρέτζο». Μετέφρασε σημαντικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, όπως των Μπρεχτ και Γκαίτε. Το 1995 κυκλοφόρησε το πρώτο του αστυνομικό μυθιστόρημα «Νυχτερινό δελτίο».


Ο κεντρικός του ήρωας, αστυνόμος Κώστας Χαρίτος, αγαπήθηκε αμέσως από το κοινό και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, κατακτώντας τις πρώτες θέσεις στις πωλήσεις. Τα βιβλία του Πέτρου Μάρκαρη έχουν μεταφραστεί σε 15 γλώσσες και κυκλοφορούν σε 20 χώρες.
Το 2011 του απονεμήθηκαν τα βραβεία «Ρέημοντ Τσάντλερ» στην Ιταλία και « Πέπε Καρβάλιο» στην Ισπανία.
Το 2013 του απονεμήθηκε το Ευρωπαϊκό βραβείο Αστυνομικού Μυθιστορήματος του περιοδικού POINT στη Γαλλία καθώς και το Μετάλλιο Γκαίτε στη Γερμανία.
Στις 7 Μαρτίου του 2016, αναγορεύτηκε Σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.


Επίσης:Το μετέωρο βήμα του πελαργού (ταινία), 1991
Η Αθήνα πρωτεύουσα των Βαλκανίων, 2004
Περιμένοντας τα Σύννεφα (ταινία), 2004
Κατ' εξακολούθηση, 2006
Η Αθήνα της μιας διαδρομής, 2013
Ταξίδι στα Κύθηρα, 1985

Δεν υπάρχουν σχόλια: