Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2017

Ένα αργεντίνικο τανγκό αλλάζει τις ζωές τους για πάντα...


Την  Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου  2017, στέφθηκε με επιτυχία η συνάντηση της λέσχης ανάγνωσης στη Βιβλιοθήκη Δραπετσώνας. Το βιβλίο " Το τανγκό των Χριστουγέννων" του Γιάννη  Ξανθούλη έδωσε την  αφορμή  για μια ζωηρή συζήτηση. Ο συγγραφέας στήνει το σκηνικό του σε ένα  στρατόπεδο του Έβρου. Περιγράφει ζωντανά και ρεαλιστικά τη στρατιωτική ζωή και τις προετοιμασίες για τη Χριστουγεννιάτικη γιορτή. 


Η ιστορία ξεδιπλώνεται με επίκεντρο τα μαθήματα τανγκό  του υπερβολικά ερωτευμένου Υπολοχαγού Καραμανίδη για να μπορέσει να αποκτήσει το αντικείμενο του πόθου του.    Αιωρείται  ερωτισμός στις σκηνές εκμάθησης  του χορού μεταξύ του στρατιώτη και του Υπολοχαγού ή με πειθήνια υπακοή ο Λαζάρου βοηθάει με τα μαθήματα τανγκό τον φαινομενικά σκληροτράχηλο αλλά τόσο ευαίσθητο Καραμανίδη;  
Ο συγγραφέας με την ιδιαίτερη και οικεία πένα του ξεγυμνώνει τα συναισθήματα των ηρώων, περιγράφει την καθημερινότητά τους, τις απελπισίες και  τις μελαγχολίες τους. Πνιγηρά Χριστούγεννα, μάτια άβυσσος, πυρωμένα χείλη, πάθος και πόθος, ψυχή στον πάγο, κρυφός έρωτας, γλυκόπικρα συναισθήματα, συμπόνια και ένα αργεντίνικο τανγκό αλλάζει τις ζωές των ηρώων για πάντα. 
 Η φλόγα του χορού πυροδότησε τη συζήτηση την οποία  απόλαυσαν τα μέλη της Λέσχης.                                         

Παρουσίαση από το οπισθόφυλλο του βιβλίου: 

Ένα τανγκό για τα Χριστούγεννα γίνεται αφορμή να ανατραπεί ο "αμφίσημος" -έτσι κι αλλιώς- αισθηματικός κόσμος του Στρατοπέδου Βάτη στον Έβρο. Ένα τανγκό που ξεδιπλώνει ρυθμικά σχέσεις και απελπισίες μέσα από ξεκαρδιστικά δραματικές συγκυρίες. Καταγραφέας όλων αυτών ο Λάζαρος Λαζάρου, που γίνεται μάρτυρας ερώτων, θανάτων και εορταστικών πανικών. Έτσι τα Χριστούγεννα του 1970 θα καταχωρηθούν στη μνήμη του σαν σκοτεινός αισθησιακός εφιάλτης, που θα τον ακολουθεί σε όλη του τη ζωή με ένα αθεράπευτα ρυθμικό τανγκό.   

Βιογραφικό σημείωμα:
Ο Γιάννης Ξανθούλης γεννήθηκε το 1947 στην Αλεξανδρούπολη, στον Έβρο, από γονείς πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη. Σπούδασε δημοσιογραφία και σχέδιο. Από το 1969 εργάζεται ως δημοσιογράφος και χρονογράφος σε εφημερίδες, περιοδικά και ραδιόφωνο. Ασχολήθηκε με το παιδικό θέατρο. Έγραψε και εικονογράφησε παιδικά βιβλία. Μερικά απ' αυτά: "Μέσα στο νερό δασκάλα", "Ανέβα στη στέγη να φάμε το σύννεφο", "Ο μάγος με τα χρώματα", "Τύμπανο, τρομπέτα και κόκκινα κουφέτα", "Μια τρελή τρελή πολυκατοικία". Σατυρικά κείμενα και θεατρικά έργα του - περισσότερα από τριάντα - παρουσιάστηκαν στο ελληνικό θέατρο. Ασχολήθηκε για αρκετά χρόνια με την επιθεωρησιογραφία. Το 1981 εκδόθηκε το πρώτο του μυθιστόρημα, "Ο μεγάλος θανατικός", και ακολούθησαν: "Οικογένεια μπες-βγες", 1982, "Το καλοκαίρι που χάθηκε στο χειμώνα", 1984, "Ο Σόουμαν δε θα 'ρθει απόψε", 1985, "Το πεθαμένο λικέρ", 1987, "Ο χάρτινος Σεπτέμβρης της καρδιάς μας", 1989, "Το ρόζ που δεν ξέχασα", 1991, "Η εποχή των καφέδων", 1992, "Η Δευτέρα των αθώων", 1994, "Το τρένο με τις φράουλες, 1996, "...Ύστερα ήρθαν οι μέλισσες", 1998, "Ο Τούρκος στον κήπο", 2001, "Το τανγκό των Χριστουγέννων", 2003, "Ο θείος Τάκης", 2005, "Του φιδιού το γάλα", 2007, "Κωνσταντινούπολη - των ασεβών μου φόβων" (2008), "Δεσποινίς Πελαγία" (2010) και "Ο γιος του δάσκαλου", 2012. Βιβλία του έχουν μεταφερθεί στη μεγάλη και τη μικρή οθόνη.
περισσότερα:http://biblionet.gr/author/659/

Δεν υπάρχουν σχόλια: