Τετάρτη, 4 Απριλίου 2018

«Το χάδι» συνιστάται και για τους πιο απαιτητικούς αναγνώστες.Την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της λέσχης ανάγνωσης στη Βιβλιοθήκη Δραπετσώνας με αφορμή το βιβλίο του Αλέξανδρου Στεφανίδη «Το χάδι».
Με αφετηρία τον τίτλο του βιβλίου ξεκίνησε η συζήτηση στην οποία συμμετείχε και ο συγγραφέας του βιβλίου. Γραμμένο σε τρίτο πρόσωπο και με απλή, καθημερινή γλώσσα, αυτό το σπονδυλωτό αφήγημα ζωντανεύει στιγμιότυπα από την παιδική ηλικία ενός αγοριού που μεγάλωσε στο Ορφανοτροφείο στερημένο τρυφερότητας και αγάπης.Κάθε μέλος επεσήμανε το στιγμιότυπο της ζωής του ήρωα που του είχε κάνει εντύπωση. Όλοι συμφώνησαν ότι ο αναγνώστης ταυτίζεται με τον ήρωα από την πρώτη σελίδα του βιβλίου και βιώνει την οργή, τη βία, τον πόνο, την αγωνία… αλλά και τη δύναμη της ψυχής του. Ο συγγραφέας απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που του έγιναν και ενθουσίασε τη λέσχη.
Οι φιλοφρονήσεις  και τα συγχαρητήρια δεν έλειπαν και όχι άδικα. Αυτό το μικρό διαμαντάκι σε μόλις 60 σελίδες καταφέρνει να γεμίσει αισιοδοξία και ελπίδα για τη ζωή την οποία αξίζει να τη ζει κανείς. Ένα βιβλίο που διαβάζεται απνευστί και ξαναδιαβάζεται και από τους πιο απαιτητικούς αναγνώστες.

                                                      Παρουσίαση από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:                                                    

Θυμήθηκε την τελευταία φορά που ένιωσε τη ζεστασιά της στο σώμα του. Ήταν έξι χρονών και βρίσκονταν σε μια συγγενική επίσκεψη. Τον είχε όρθιο στην αγκαλιά της, ανάμεσα στα πόδια της, με την πλάτη γυρισμένη, και του δάγκωσε χαδιάρικα το αυτί. Ένιωσε την υγρασία των χειλιών της να τον πλημμυρίζει. Χρόνια κρατούσε ζωντανή τη μνήμη από το υγρό χάδι της.

Το "Χάδι", ως διαρκής έλλειψη και αναζήτηση, διατρέχει το βιβλίο, το οποίο συντίθεται από δώδεκα διηγήματα, σπαράγματα ζωής της παιδικής και εφηβικής ηλικίας του αφηγητή, σε κάποιο ορφανοτροφείο της Αθήνας.
Ο αφηγητής, ώριμος και νηφάλιος πια, αποτολμά το συγκερασμό του παρόντος και του παρελθόντος χρόνου, αναπτύσσοντας μια ιδιότυπη αποστασιοποιημένη μνημοτεχνική, που του επιτρέπει, μέσω της κινημ ατογραφικής εικονοποιίας και της ελλειπτικής καταγραφής, να ψαύσει -ως παιδί και ως ενήλικος- το αληθινό πρόσωπό του. 
Το βιβλίο τιμήθηκε με το Κρατικό βραβείο βιβλίου που προάγει τον διάλογο σε ευαίσθητα κοινωνικά     θέματα το 2014.
                                                                                                                                Βιογραφικό σημείωμα
Ο Αλέξανδρος Στεφανίδης γεννήθηκε το 1962 στον Πειραιά. Σπούδασε στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, στο Τμήμα "Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό". 
Για το βιβλίο του "Το χάδι" του απονεμήθηκε το "Ειδικό βραβείο σε λογοτέχνη του οποίου το βιβλίο προάγει σημαντικά το διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα" (Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας 2014). Επίσης, ήταν υποψήφιος για το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα 2014, από το ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο και τις τέχνες "Ο Αναγνώστης".
                                                (Πηγή: http://www.biblionet.gr/author/108493)

Δεν υπάρχουν σχόλια: